Boris Johnson Moszkvába utazik

Hivatalos látogatásra Moszkvába utazik a külügyminiszter, közölte a külügyi tárca szóvivője. Boris Johnsont orosz kollégája, Szergej Lavrov hívta meg.

boris_1_hvzcxp_ckjvhl.jpg

A külügyi szóvivő a látogatás időpontjáról csak annyit mondott, hogy Johnson moszkvai utazása „a következő hetekben” várható.

A külügyminisztériumi illetékes szerint London Oroszország-politikájának alapja „a kapcsolattartás és az egyidejű óvatosság”, és Boris Johnson tervezett moszkvai látogatása „teljes mértékben illeszkedik” ehhez a hivatalos állásponthoz.

Johnson moszkvai tárgyalásainak középpontjában a brit-orosz viszonyrendszer, valamint a szíriai és az ukrajnai válság áll majd. A külügyi szóvivő szerint e két válság kérdésében jelentősek a nézeteltérések a két ország között, Johnson moszkvai látogatása pedig nem jelenti azt, hogy a kapcsolatok visszatérnek a normális kerékvágásba. A külügyminiszter erőteljes véleményeket fogalmaz majd meg a vitás kérdésekben – közölte.

lavrov.jpg

Szergej Lavrov

A szóvivő hangsúlyozta: Londonnak mindig is az volt az álláspontja, hogy kész a kapcsolattartásra Oroszországgal olyan ügyekben, amelyekben a brit nemzeti érdekek ezt diktálják.

Johnson a BBC-nek nyilatkozva nemrég kijelentette: Oroszországgal fenn kell tartani a kapcsolatokat, de „nagyon óvatos módon, és mindig figyelni kell, hogy [Moszkva] éppen miben mesterkedik”.

A külügyminiszter a Lordok Háza nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának január végi ülésén elméletben nem zárta ki, hogy a kormány együttműködhet Oroszországgal az Iszlám Állam megsemmisítésében. Kijelentette: Szíriában ma már nincsenek jó választási lehetőségek, a helyzet katasztrofális.

Ha azonban esély kínálkozik egy olyan egyezségre Moszkvával, amely Básár el-Asszad szíriai diktátor távozásához vezet, csökkentve ezzel az iráni befolyást a térségben, egyben lehetővé teszi a közös fellépést Oroszországgal az Iszlám Állam ellen, „az lehetőséget kínálhat az előrelépésre” – tette hozzá Johnson. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail