Új dohánytörvény jön

Heteken belül brutális megszorításokra számíthatnak a nagy-britanniai halálkufárok és további extraprofitra a cigarettacsempészek. Új jogszabályokkal igyekeznek még tovább visszaszorítani a szenvedélyt, ami évente 120 ezer brit életét követeli.

Smoking-law-cigarette-ban-869274.jpg

A kis kiszerelésű, harminc grammos vagy annál kisebb súlyú sodornivaló dohány eltűnik a piaci kínálatból, és ugyancsak száműzik a mentolos cigarettát – ez kettő a hat új fő szabályból, amelyek célja minél inkább elvenni az emberek, különösen a fiatalok kedvét a rágyújtásról.

További újítás, hogy hamarosan nem forgalmazható többé tíz szálat tartalmazó doboz. A jogszabály megalkotói szerint a fele csomag cigaretta megkönnyítette a kispénzű fiataloknak a dohányhoz jutást. Ezentúl azonban csak a húsz, illetve tizenkilenc szálat tartalmazó doboz lesz kapható, így a legolcsóbb füstölnivaló is 8 font 82 pennybe kerül majd május 20-tól.

Ezen a napon lépnek ugyanis hatályba az új szabályok, csaknem egy évtizeddel a legutóbbi, dohányzást korlátozó törvény után. Eredetileg tavaly akarták életbe léptetni, de a nagy- és kiskereskedők egy évi türelmi időt kaptak, hogy felhalmozott készleteiktől megszabadulhassanak.

Smoking-laws-cigarette-ban-869283.jpg

Újabb grafikus ábrázolások kerülnek a cigarettásdobozokra, amelyek elrettenő módon szemléltetik a dohányzás káros hatásait.

A mentolos szívnivalót fokozatosan, 2020-ig szorítják ki a piacról, és három év múlva már egyáltalán nem lesz kapható. Ennek oka, hogy szakemberek szerint a hozzáadott mentol jelentősen könnyíti a rászokást. Ugyancsak illegálisnak számít majd többfajta ízesített, így az alkohol-, a cukorka-, a fűszer-, a gyógynövény- és a gyülölcsízesítésű sodornivaló dohány és cigaretta.

Amanda Sandford, az Action on Smoking and Health jótékonysági szervezet munkatársa szerint a jelenleg is meglehetősen drága cigarettaárak további emelése kulcsfontosságú a dohányzás visszaszorítása szempontjából. Amíg három-négy fontért hozzá lehet jutni a tízes csomagoláshoz, ezt a pénzt könnyebb szívvel adja ki a dohányos, mintha egy tízese ugrana – utóbbi esetben talán valószínűbb, hogy felteszi a kérdést: „Szükségem van nekem erre a csomagra?”

A kérdésre alighanem igennel válaszolnak azok, akik cigarettacsempészektől szerzik be a füstölnivalót, illegálisan, de az angliai árnál jóval olcsóbban. Jelenleg már a felnőtt által törvényesen behozható négy karton cigarettán is komoly profit realizálható, sokan azonban foglalkozás gyanánt űzik a dohányfutárságot, és kereskedelmi mennyiséget csempésznek be gépkocsin, de sokszor repülőgépen is Nagy-Britannia területére.


vissza

facebooktwitteremail