Ujhelyi: állandó konzulátus kell Skóciában

A magyar állam régi tartozása és halaszthatatlan kötelessége, hogy konzulátust nyisson Skóciában, a Brexit folyamata és a skót függetlenségi törekvések különösen indokolttá teszik, hogy a helyben élő magyaroknak minél közvetlenebb és hatékonyabb képviselete legyen – hangsúlyozta közleményében Ujhelyi István szociáldemokrata európai parlamenti képviselő.

Ujhelyi az elmúlt napokban Edinburghban tárgyalt többek között a skót kormány külügyekért felelős miniszteri rangú képviselőjével, de találkozott a közel tízezer fős magyar közösség tagjaival is, akik elmondták, komoly hátrányt jelent, hogy a nagykövetség a szigetország másik végében, több mint ötszáz kilométerre van Londonban.

Ujhelyi-István-840x473.jpg

„Ez nem csak az adminisztratív kötelezettségek esetében okoz olykor leküzdhetetlen nehézséget, de például jelentősen korlátozza a szavazásokon való részvételüket is”, emelte ki közleményében az MSZP-s politikus.

„Sokatmondó, hogy a lengyelek, horvátok, szlovákok és a románok is saját konzulátust tartanak fenn Skóciában, egyedül a magyar állam nem tartotta eddig fontosnak ezt a lépést”.

„Arra szólítom fel a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal vizsgálja meg egy edinburghi konzulátus létesítésének lehetőségét, és a legrövidebb idő alatt tegye meg a megvalósításhoz szükséges lépéseket" - írta Ujhelyi.


vissza

facebooktwitteremail