Jane Austen fiktív házasságai

Jane Austen, a Büszkeség és balítélet írója két fiktív házasságáról szóló bejegyzést vezetett be egy házassági anyakönyvbe. Az írónő még kamaszkorában „huncutságból” hamisította meg a regisztert.

 

Austen kézzel vezette be a hamis házassági adatokat Steventon 1755 és 1812 közötti időszakot felölelő házassági anyakönyvébe, amelyhez azért volt hozzáférése, mert apja, George Austen volt a helyi anglikán plébános.

A bejegyzések szerint a steventoni Jane Austen egyik férje a londoni Henry Frederic Howard Fitzwilliam, a másik pedig a liverpooli Edmund Arthur William Mortimer lett. Arról nincs információ, hogy akár Fitzwilliam, akár Mortimer egyáltalán valóságos személy volt-e.

janeausten.jpg

A házassági anyakönyv a hampshire-i archívumból került elő. „Idén, amikor halálának 200. évfordulóját ünnepeljük, ez az egyedülálló dokumentum Jane Austen egyéniségének egy másik oldalát tárja fel. Jane tinédzser lehetett, amikor ezeket a hamis házassági bejegyzéseket írta, úgy is lehetne mondani, hogy fiatalkori huncutságára világít rá”, mondta el Andrew Gibson, a Hampshire megyei tanács kulturális szóvivője.

A fiktív házasságokról szóló dokumentumokat májustól lehet megtekinteni a winchesteri Discovery Centerben megnyíló Mysterious Miss Austen (A rejtélyes Miss Austen) című kiállításon, amit a 41 évesen elhunyt írónő halálának 200. évfordulójára emlékezve rendeznek meg. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail