A korai Floyd-számok magukban is elérhetők

Immár korszakonként is elérhetőek a Pink Floyd korai, 1965 és 1972 között felvételei. A kiadó a tavaly novemberben piacra dobott monstre, 27 lemezes dobozának hat könyvszerű kivitelű elemét külön-külön is megjelentette.

A 2016-os monumentális Pink Floyd-doboz doboz ritka stúdió- és koncertfelvételeket, kislemezeket, demókat, eltérő változatokat, valamint több mint 15 órányi filmfelvételt tartalmaz CD-ken, DVD-ken és Blue-rayeken. Most a hat feldolgozott időszak (1965-1967, 1968, 1969, 1970, 1971 és 1972) anyaga azon rajongók számára is elérhető, akik számára megfizethetetlen a teljes gyűjtemény igencsak borsos, mintegy 150 ezer forintos alapára, illetve akik csak egy-egy korszak iránt érdeklődnek.

A Magyarországon a Warner/Magneoton forgalmazásában kapható korai Pink Floyd-kollekció legizgalmasabb darabja kétségtelenül a legelső, a legkorábbi felvételeket tartalmazó Cambridge St/ation című négylemezes pakk. Ez a Syd Barrett-féle három évből, az 1965 és 1967 közötti termésből mutat be ritka kincseket.

syd.jpg

Syd Barrett

Az első CD-n szerepel hat 1965-ös felvétel, amelyet a Decca londoni stúdiójában rögzítettek. Ezek közül négy az őrült zseni, a gitáros-énekes Syd Barrett szerzeménye, egyet a másik frontember, Roger Waters jegyez, az I'm a King Bee pedig a blueslegenda Slim Harpo kompozíciója.

A zenekart akkor még nem Pink Floydnak, hanem Tea Setnek hívták; Barrett és Waters, valamint Richard Wright billentyűs és Nick Mason dobos mellett a csapat tagja volt Rado Klose gitáros is, aki 1965-ben kilépett, évtizedekkel később viszont közreműködőként feltűnt a Floydban 1968-ban Barrett helyére lépő David Gilmour két szólólemezén is. Egy számban, a Walk With Me Sidney-ben hallható egy vokalista is, Juliette Gale, Richard Wright első felesége. A korongon először jelent meg hivatalosan CD-n négy Syd Barrett-dal, közülük a Vegetable Man később Barrett szólószáma lett, az In the Beechwoodsot pedig eredetileg a Pink Floyd második nagylemezére, az 1968-as A Saucerful of Secretsre szánták, és a rajongók számára korábban csak egy rövidített verziója volt ismert.

floíyyd02.jpg

A második CD kincsei közé tartozik az 1967 októberében rögzített kilenc szám, amely kimaradt John Latham filmrendező Speak című rövidfilmjéből. Ezek a felvételek még kalózkiadványokon sem voltak eddig elérhetőek. Ezen a korongon szerepel a zenekar 1967-es stockholmi koncertjének felvétele is. A harmadik és a negyedik lemez DVD-, illetve Blue-ray verzióban mintegy egyórányi filmanyagot tartalmaz olyan csemegékkel, mint az Arnold Layne és a Jugband Blues promóciós videója, de rákerültek az anyagra tévé- és koncertfelvételek, interjúk is. A Cambridge St/ation című kiadványban a CD-k, DVD-k és Blue-rayek mellett poszterek, fotók és különböző más replikák is találhatók az 1965-1967 közötti korszakból.

loyd65.jpg

A többi, szintén most piacra dobott Pink Floyd kiadvány címe: Germin/ation (1968), Dramatis/ation (1969), Devi/ation (1970), Reverber/ation (1971) és Obfusc/ation (1972). A Pink Floyd korai felvételei közül egyedül a tavaly év végén kijött doboz hetedik, bónusz része nem jelenik meg az alapcsomagtól elkülönülő formában. Ezen korai BBC- és koncertfelvételek mellett három, a Pink Floyd zenéjével készült film szerepel: a Peter Sykes által rendezett The Committe (1968), valamint Barbet Schroeder két mozija, a More (1969) és a La Vallée (1972).

A pszichedelikus rock legfontosabb együttese 1965-ben alakult Londonban. Roger Waters basszusgitáros-énekes, dalszerző 1985-ben feloszlatta a csapatot, ezután jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért. A Pink Floydot végül David Gilmour gitáros, Nick Mason dobos és Richard Wright billentyűs vitte tovább. Az induláskor meghatározó és 1968-ig tag Syd Barrett gitáros-énekes 2006-ban, Wright 2008 szeptemberében hunyt el. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail