Az Inkvizíció ellenáll a pedofília kivizsgálásának

Nem közeledtek az álláspontok a gyermekkorában megerőszakolt Marie Collins és Gerhard Ludwig Müller vatikáni bíboros, főinkvizítor között. Az áldozat kedden írást jelentetett meg a National Catholic Reporter amerikai katolikus újságban, ismét bírálva a testületet.

timthumb.jpg

Gerhard Ludwig Müller

Marie Collins március elsejétől távozott a Ferenc pápa által 2014-ben a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottságból. Az ír asszony, akit 13 évesen pap erőszakolt meg, azzal indokolta lemondását, hogy miközben Ferenc pápa zéró toleranciát hirdetett meg, a bizottság nem tud érdembeli munkát végezni a vatikáni hivatalok, mindenekelőtt a Gerhard Ludwig Müller bíboros vezette Hittani Kongregáció – ezen a néven ismerik ma az Inkvizíciót – ellenállása miatt. Marie Collins többek között felrótta, hogy Hittani Kongregáció nem tett semmit a bizottság szorgalmazta bíróság felállítása érdekében, amely a pedofiliát elkövető papokat fedő püspökök felelősségre vonását célozta.

Gerhard Ludwig Müller elutasította Marie Collins vádjait. A főinkvizítor a Corriere della Sera olasz napilapban korábban kijelentette, véget kell vetni a beidegződésnek, miszerint a Vatikán ellenáll a pápa reformjainak. „A római kúria támogatja a pápa misszióját” – szögezte le a Hittani Kongregáció prefektusa.

A National Catholic Reporterben most közölt válaszában Marie Collins pontról pontra cáfolta Müller bíborost, hangsúlyozva, hogy véleménye szerint a Hittani Kongregáció a szakértőkből álló bizottságban eddigi hatásköre korlátozását látja.

marie-collins.jpg

Marie Collins

Marie Collins őszinte vitát sürgetett, hangsúlyozva, hogy közös célnak a gyermekek védelmét tekinti. Megjegyezte: a konregáció nemet mondott arra a bizottsági javaslatra, hogy minden visszaélést elszenvedett áldozat levelére válaszoljanak. A Hittani Kongregáció hivatkozása szerint ez a helyi püspök hatáskörét csorbítaná.

A bizottság a tagadó magatartás és homályosítás helyett megfelelő magyarázatot akart – hangsúlyozta Collins, hozzátéve: „jogunk van az átláthatóságra, az őszinteségre és a világos szavakra. A helyzetek rossz kezelését nem lehet többé az intézmény zárt ajtajai mögött elrejteni, ez addig történik, amíg az igazságot ismerők továbbra is hallgatni akarnak” – írta Marie Collins.

A Sean Patrick O'Malley bíboros vezette, már csak tizenhat tagú bizottságnak eredetileg két volt áldozat is tagja volt. Marie Collins előtt azonban a másik volt áldozat, a brit Peter Saunders tavaly februárban mondott le azt állítva, hogy a Vatikán nem tesz semmit a papi pedofiliával szemben. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail