Útlevelet, állampolgárságot kapott a terrorista

Országos felháborodást keltett, hogy brit állampolgársággal és útlevéllel láttak el egy terroristát néhány nappal azelőtt, hogy a Közel-Keletre készült, nyilván nem turistaként.

mohanned-jasim-passport-uk-citizenship-771925.jpg

A 22 éves Mohanned Jasim egy csak oda szóló lassiez passier-ért folyamodott, mivel Irakba akart utazni. Többet kapott, mint amire számított: ellátták brit állampolgársággal és útlevéllel. Ehhez minimum hatévi helybenlakás, munkával vagy vállalkozással eltöltött idő és feddhetetlen életmód kell. Egy héttel az útiokmány kézhez kapása után állította meg a rendőrség Doverben egy másik dzsihádista, Mohammed Mayow társaságában.

Home-Office-842668.jpg

Jasim Irakban született, családjával együtt költözött Damaszkuszba. Onnan jött Angliába 2009-ben, így a hat év helybenlakás még csak meglett volna, feddhetetlenségről azonban aligha lehetett beszélni esetében. A Twitter öt alkalommal zárta be a számláját gyűlöletkeltés miatt. Internetes múltját meg akarta semmisíteni, ám igyekezetét nem koronázta siker.

One week later he was stopped with fellow jihadist Mohammed Mayow at Dover.jpg

Mohammed Mayow

Mindkettejüket a bíróságra vitték óvadéki tárgyalásra, ahol az eljáró bíró megdöbbenését fejezte ki afelett, hogy Jasim útlevelet kaphatott, főleg, hogy nem is kért – hiszen nem számíthatott arra, hogy kap. A férfi, a nyugat-londoni Southall lakosa, kétévi szabadságvesztés-büntetést kapott terrorizmus támogatásáért. Jasim az Iszlám Államot támogató tweeteket tett közzé, ami bűncselekmény az Egyesült Királyságban. A 23 éves Mayow-t ugyanezért öt év két hónappal honorálták.


vissza

facebooktwitteremail