Csak népszavazást ne

A kormány, a Fidesz elnöksége és országgyűlési képviselőcsoportja is azt tanácsolja a főpolgármesternek és a fővárosnak, hogy vonja vissza a 2024-es nyári olimpiára benyújtott pályázatát, „ne menjünk bele egy reménytelen küzdelembe”, mondta az állampárt frakcióvezetője.

nolimpia-2.png

Egy eleve esélytelen küzdelembe további erőket, anyagiakat, erőforrásokat beleölni, az az ország presztízsének nem használ - fogalmazott Kósa Lajos, aki szerint az ellenzék hátba szúrta az olimpia ügyét, mert a napi politikai érdekeik, a rövid távú politikai haszonszerzés sokkal többet számít nekik, mint egy olyan, korábban konszenzusos nemzeti ügy, mint az olimpia.

A valóságos ok azonban az, hogy a Momentum Mozgalom által kezdeményezett népszavazásra sikerült összegyűjteni a megfelelő számú népszavazást, és egy referendum résztvevői minden bizonnyal elutasítanák a gigantomániás, ezermilliárdok ellopására alkalmas vállalkozást, amelyet jó eséllyel államcsőd követne, mint annak tanőja volt a világ Görögországban és Brazíliában is. Ez hatalmas presztízsveszteséget jelentene Orbán Viktornak és rendszerének is.

orban_index.jpg

Mélységes csalódottságát fejezte ki a Budapest 2024 olimpiai és paralimpiai pályázat sportolói bizottsága csütörtöki közleményében, amiért a magyar főváros kiszállt az olimpiarendezéséért folyó versenyből.

A testület tagjai úgy fogalmaztak: leírhatatlanul szomorúak, és megítélésük szerint „hatalmas veszteség érte hazánkat azzal, hogy véget ért a magyar olimpiai és paralimpiai álom”.

Az Orbán-kormány február 22-én este határozott úgy, hogy javaslatot tesz a Fővárosi Önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására a nemzeti egység megbomlása miatt. Ezzel azt a látszatot kívánták kelteni, mintha az olimpia nem Orbán Viktor személyes ügye lett volna.

nolipű.jpg

„Egy egyedülálló világverseny hajrájában kényszerültünk arra, hogy feladjuk a küzdelmet” – hangsúlyozták a dokumentum aláírói, akik úgy látják: „nem sokkal a cél előtt kiszállni a legfájóbb Ráadásul a cél már nagyon közel volt, és a szoros versenyben komoly esélyünk volt a győzelemre. Ezért különösen fájdalmas, hogy Budapest nem vehet részt a végső megmérettetésen, a szeptemberi döntésnél Limában. Hatalmas veszteség ért minket”.

A sportolói bizottság minden alapot nélkülöző véleménye szerint „ha Budapest rendezte volna a 2024-es olimpiát és paralimpiát, néhány év múlva egészségesebb, sportosabb, boldogabb embereket láthattunk volna az utcákon és a sportpályákon egyaránt”. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail