Új szabályok jönnek a Brexittel

A legfontosabb szektorokban többéves munkaengedélyeket fognak kiadni, legalábbis a sajtótalálgatások szerint. Hivatalosan még semmit nem tudni.

EU-benefits-772200.jpg

Theresa May miniszterelnök asszony elrendelte, hogy a kormány tagjai külön-külön nyújtsanak be vízumterveket a már az Egyesült Királyságban tartózkodók számára, illetve másfajta terveket azoknak, akik később érkeznek az országba.

Az egyik elképzelés értelmében az EU-ból áttelepülők állítólag ötéves munkavállalói vízumot fognak kapni, de nem vehetik igénybe itt-tartózkodásuk alatt a munkavállalással kapcsolatos kezdvezményeket.

Megfontolás tárgyává tették állítólag azt is, hogy a bevándorlás mint téma politikai élének elvétele céljából független testületet hozzanak létre, amely megállapítaná, hogy mennyi vízum kiadására van szükség. Magyarán szólva: amit eddig a piac tökéletesen szabályozott, azt a bürokrácia mocsarába fullasztanák.

Nurse-843491.jpg

Az egészségügyben közel negyedmillió, munkáról leszokott britet kellene kiképezni

A kiszivárgott hírek szerint továbbra is élő cél, amit David Cameron volt miniszterelnök jelölt meg – nevezetesen annak elérése, hogy a bevándorlást több tízezer fővel csökkentsék. Ami azt illeti, az ONS kimutatása szerint – mint azt egy korábbi cikkünkben taglaltuk – a szeptemberrel zárult tizenkét hónapban nettó 273 ezer volt a tartós letelepülési szándékkal Nagy-Britanniába érkezők száma, 49 ezerrel kevesebb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban.

Nem világos, miért van szükség további csökkentésekre, amikor szinte valamennyi gazdasági ágazat katasztrófával fenyeget arra az esetre, ha nem jut hozzá kellő mennyiségű munkaerőhöz, és több százezerre rúg a betöltetlen állások száma.

A Sunday Times egy meg nem nevezett forrását idézi, amely szerint a több tízezres csökkentés továbbra is időszerű, és a következő parlamenti választásokig el akarják érni, hogy brit munkaerőt képezzenek ki a kelet-európaiak egy része helyébe.

Cabinet-843490.jpg

Kormányülés. A pénzügyminiszter március 20-án ismerteti a terveket

A vízumokat szektoronként más és más irányelvek alapján bocsátanák ki, állította a forrás. Lenne egy független testület, amely elemezné, hogy mekkora a munkaerő-szükséglete a gyógyszeriparnak vagy a szociális ellátószektornak. A brit dolgozókat a vízumok számának csökkenésével párhuzamosan képeznék ki valamennyi területen.

Philip Hammond pénzügyminiszter a brit dolgozók „kiképzésével” kapcsolatos legfontosabb elképzeléseket március 8-án ismerteti, amikor a következő költségvetést is beterjeszti. A Magyar Kroki érdeklődéssel tekint az érintettek reakciója elé, akik eddig pompásan elvoltak a tanácsi lakásukban segélyen, miközben a tévé előtt sörözve szidták a lengyeleket, akik elveszik előlük a munkahelyeket.

Construction-843489.jpg

Az építőiparban is elkelne jó kétszázezer szorgos angol munkáskéz

Ami a bevándorlóknak járó juttatások felülvizsgálatát illeti, arra állítólag egy teljesen átszervezett munka- és nyugdíjügyi minisztérium vállalkozik majd, és a tervek szerint bizonyos uniós áttelepülteket is kirekeszt a juttatásokból, írja a Times.

Minderre 2019-től kerülne sor – leghamarabb akkora fejeződik be a Brexit folyamata.

A gazdaság egyes szektorai olyannyira függenek az európai munkavállalóktól, hogy a tőlük való megszabadulás nem tűnik lehetségesnek. Az egészségügyi és a szociális szférában hivatalos adatok szerint közel negyedmillió uniós polgár dolgozik, az építőiparban 210 ezer, ami a teljes építőipari munkaerőnek majdnem a tizede. David Davis Brexit-ügyi miniszter az ilyen és ehhez hasonló adatok alapján nyilatkozta korábban, hogy a UK valószínűleg még sok évig kénytelen uniós munkavállalókat fogadni az akut munkaerőhiány miatt.


vissza

facebooktwitteremail