Guantánamóról szabadult brit hajtott végre öngyilkos merényletet Irakban

Guantánamóról szabadult, jelentős kártérítésben részesített egykori brit fogoly hajtott végre öngyilkos merényletet az iraki Moszul városának közelében.

MAIN-Abu-Zakariya-al-Britani.jpg

A brit sajtó beszámolói szerint a Manchesterben született Ronald Fiddler hétfőn autóba rejtett pokolgépet robbantott fel saját magával együtt egy iraki katonai támaszpont mellett.

A merénylő az 1990-es években áttért az iszlám hitre, felvette a Jama al-Harith nevet, és három éve pedig, immár Abu-Zakariya al-Britani néven, Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez. Az öngyilkos merénylet hírét is a terrorcsoport jelentette be, kiegészítve azzal, hogy a támadásnak „számos áldozata volt”.

nintchdbpict000303551186.jpg

Miután hazatért az amerikai támaszpont börtönéből

Sajtóbeszámolók szerint ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg, de Fiddler egyik testvére a Timesnak elmondta, hogy az Iszlám Állam által a merénylőről közzétett fotón felismerte bátyját.

Ronald Fiddlert az amerikai elhárítás 2001-ben vette őrizetbe Afganisztánban, azzal a gyanúval, hogy a szélsőséges tálib mozgalommal szimpatizál, és 2002-től 2004-ig a guantánamói börtöntáborban tartották fogva. A sors iróniájaként előzőleg a tálibok is bebörtönözték, mivel brit kémnek hitték.

isis-death-car-explodes-during-suicide-attack-in-mosul-a-00_00_20_04-still008.jpg

Fiddler a halálba hajt Moszul alatt

Szabadon engedéséért a Tony Blair vezette akkori munkáspárti kormány és a balos sajtó is kampányolt.

Fiddler hazatérése után egymillió font kártérítésben részesült, miután állítólag a brit titkosszolgálat ügynökei is részt vettek kihallgatásain, jóllehet tudták, hogy a börtöntáborban nem bántak vele kesztyűs kézzel.

nintchdbpict000302561445.jpg

A kártérítés ügyében éles vita robbant ki Blair és a Daily Mail között. A Mail elsőoldalas főcímben vonta kérdőre Blairt, hogy még mindig ártatlannak gondolja-e Fiddlert, és arról ír, hogy felháborodás okozott a munkáspárti kormány által kifizetett egymillió fontos kártérítés. Hasonló címmel és szellemben írt cikket a Sun is.

_94788862_dmfrontpage22feb2017.jpg

Blair irodája útján kiadott személyes és igen indulatos szerdai közleményében képmutatással vádolta a Daily Mailt, felidézve, hogy a lap annak idején a brit fogoly szabadon engedéséért folytatott sajtókampány éllovasa volt. A volt miniszterelnök hangsúlyozza azt is, hogy a kártérítést nem az általa vezetett akkori munkáspárti kormány ítélte meg, hanem 2010-ben a David Cameron vezette konzervatív kormány. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail