Kitiltják Izraelből a zsidó állam bojkottálóit

Az izraeli törvényhozás új jogszabálya nem engedélyezi a belépést az ország területére az Izrael, vagy a fennhatósága alatt lévő területek ellen bojkottot hirdető külföldiek számára.

1030293307.jpg

A Kneszet a második és a harmadik olvasat után 46-28 arányban véglegesen elfogadta a törvényjavaslatot, amelynek célja a főként Európában elterjedt BDS antiszemita és Izrael-ellenes mozgalom aktivistáinak távol tartása Izraeltől.

A Közel-Kelet egyetlen demokráciáját rendszeresen apartheiddel vádoló BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) mozgalmat 2005-ben hirdették meg palesztin kezdeményezésre külföldi „emberi jogi” aktivisták és civil szervezetek, hogy a Nyugati Parton, azaz a történelmi Júdeában és Somronban, illetve Izraelben gyártott termékek elleni bojkottal és megkülönböztetéssel a telepesek építkezései és nyugati parti jelenlétük ellen tiltakozzanak.

McGill_BDS_800_530_80.jpg

BDS-demonstráció a kanadai McGill Egyetem színeiben

Az új törvény megtagadja az izraeli belépő vízumot és a tartózkodási engedélyt azoktól a külföldi állampolgároktól, akik nyilvánosan gazdasági, kulturális vagy akadémiai bojkottra szólítanak fel Izraellel, vagy a Júdeában és Somronban lévő izraeli telepekkel szemben, vagy olyan szervezetnek aktivistái, amely ezt teszi. A belügyminiszternek jogában áll majd kivételt tenni, ha egy adott esetben indokoltnak látja.

Nemcsak azok esnek az új törvény tilalma alá, akik Izrael kirekesztésére szólítanak fel, hanem azok is, akik izraeli intézmények, vagy ilyen intézmények ellenőrzése alatti területek, települések elleni kiközösítést szorgalmaznak.

anti-bds.jpg

Akik pontosan tudják, miről szól a BDS

Az igazságügyi minisztérium még a parlamenti voksolás előtt felszólította a törvényt megszövegező belügyi parlamenti bizottságot, hogy tegyen kivételt az ideiglenes tartózkodási engedéllyel, valamint családegyesítési programokkal Izraelben élő palesztinok esetében, mert mentesítésük megkönnyítené a jogszabály megvédését, ha az alkotmánybíróságként működő legfelsőbb bírósághoz fordulnának vele szemben. Azonban a bizottság nem vette figyelembe ezt a kérést.

(A hirdetés után a cikk folytatódik)

r  e  k  l  á  m

front_cover (1).jpg

r  e  k  l  á  m

A törvényjavaslat vitájában a szélsőbaloldali Merec párt képviselőnője, Tamar Zandberg élesen támadta az új szabályozást. Egyrészt a szólásszabadságra hivatkozott, másrészt kifogásolta, hogy nem tesznek különbséget Izrael és a telepek között. Szerinte a valódi cél az emberi jogi és a békeszervezetek aktivistáinak távol tartása Izraeltől.

MK-Bezalel-Smotrich-2-696x465.jpg

Becálél Szmotrics

Az új törvény egyik kezdeményezője, a telepeseket támogató Bájit Hájehudi (Zsidó Otthon) párt képviselője, Becálél Szmotrics azzal indokolta az Izraelt bojkottáló külföldiek kitiltását, hogy „az egészséges ember legtermészetesebb dolga, hogy szereti azokat, akik szeretik, és gyűlöli azokat, akik gyűlölik, és nem tartja oda nekik a másik arcát”. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail