Nőnapi irodalmi díjak jelöltjei

Tizenhat regény, köztük Margaret Atwood, Madeleine Thien és Sarah Perry írása került fel idén az angol nyelven alkotó női szerzőket jutalmazó Baileys Women's Prize for Fiction rangos brit irodalmi díj jelöltjeinek hosszú listájára, melyet a nemzetközi nőnapon hoztak nyilvánosságra a díj honlapján.

margaret-atwood.jpg

Margaret Atwood

Atwood Shakespeare inspirálta Hag-Seed című könyve Perry The Essex Serpent című művével - mely 2016-ban elnyerte a Waterstones könyvesbolthálózat az év könyve díját -, valamint Thien Do Not Say We Have Nothing című alkotásával száll versenybe a 30 ezer font (10,7 millió forint) pénzjutalommal járó kitüntetésért.

A jelöltek szűkített listáját április 3-án hirdetik ki. A végső győztest június 7-én jelentik be. A díjat odaítélő zsűrit Aminatta Forna, Katie Derham, Tessa Ross, Sam Baker és Sara Pascoe alkotják.

madeleinethien.jpg

Madeleine Thien

A hosszú listán Nigériából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Írországból származó írónő is szerepel. A jelöltek között mindössze három elsőkönyves van: Ayobami Adebayo, Emma Flint és Fiona Melrose.

Az idei az utolsó év, hogy a Baileys támogatja a díjat. A vállalat nemrég jelentette be, hogy „sajnálatos módon úgy döntött, új szponzornak ad helyet” annak érdekében, hogy új globális projekteken dolgozhasson.

sarahperry.jpg

Sarah Perry

Tavaly az ír Lisa McInerney nyerte el a díjat a The Glorious Heresies című debütáló regényéért.

Az eredetileg Orange Prize for Fiction néven alapított elismerést 1996-ban hozták létre. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail