Assange-ot kivágják az ecuadori követségről?

El kell hagynia Julian Assange-nak Ecuador londoni nagykövetségét, ha a dél-amerikai országban a jövő heti elnökválasztáson a legfőbb ellenzéki jelölt nyer, mondta Guillermo Lasso, az ellenzéki Creo-Suma szövetség elnökjelöltje a Guardiannek.

assa.jpg

Úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy a WikiLeaks alapítója távozzon országa nagykövetségéről, mert ott-tartózkodása túl sokba kerül és már nem indokolt.

Választási győzelme esetén Lasso arra fogja kérni Assange-t, hogy hivatalba lépésétől számítva 30 napon belül hagyja el Ecuador londoni nagykövetségét.

A legújabb közvélemény-kutatásokban Guillermo Lasso 7 százalékponttal még a kormánypárt jelöltje, Lenín Moreno mögött áll, de az utóbbi hetekben jelentősen növelni tudta népszerűségét.

Guillermo-Lasso.jpg

Guillermo Lasso

A Guardian szerint Julian Assange-nak várhatóan hamarosan akkor is távoznia kell az ecuadori követségéről, ha a dél-amerikai országban nem Lasso győz. Guillaume Long külügyminiszter a lapnak elmondta, hogy a nagykövetség dolgozói kezdenek belefáradni a helyzetbe. „Valószínűleg ez a legszigorúbb őrizet alatt tartott nagykövetség a világon”, mondta.

Az épületet a brit rendőrség és a titkosszolgálat szoros felügyelet alatt tartja azóta, hogy ott 2012 júniusában Julian Assange menedéket kapott, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak, ahol nemi erőszak vádja miatt akarják bíróság elé állítani. A WikiLeaks-alapító négy és fél éve nem hagyta el az épületet. Attól tart, hogy kiadnák az Egyesült Államoknak, miután a Wikileaks rengeteg, amerikai államtitoknak minősülő dokumentumot tett közzé.

assanzs.jpg

A világ legjobban őrzött nagykövetsége

Az ecuadori külügyminiszter elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a jogi procedúra túl lassan halad Svédországgal, és az ügy miatt a brit kormány több kétoldalú kapcsolatot is megszakított Ecuadorral. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail