Hamarosan kifelé is nyílhat a szárnyaskapu

 Gyorsítaná az elutasított menedékkérelemmel rendelkezők kitoloncolását az osztrák kormány. Erről jött létre megállapodás a koalíciós pártok ülésén.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter közölte, hogy átfogó intézkedéscsomagról van szó, amelynek jogszerű megvalósításáról hosszú ideig folytak a tárgyalások. Az intézkedéscsomag jelzés az embercsempészek számára is arra, hogy nem fogadható el a szabálytalan beutazás és a hatóságok megtévesztése.

Sobotka tájékoztatása szerint jelenleg Ausztriában mintegy négyezer olyan ember részesül alapellátásban, akinek valójában el kellene hagynia az országot. Az új intézkedést nagyjából ezen emberek felét érinti, a többiekre egyéb okok miatt nem vonatkozna az új szabályozás.

b860574d53c0772f850f6a706700f03b.jpg

Emlékezetes jelenet a szerb-magyar határról

A parlament még a nyár előtt dönthet a kormány által kedden elfogadott intézkedéstervezetről. Eszerint szigorúbban büntetnék, ha az elutasított menedékkérelemmel rendelkezők nem hagyják el az országot, valamint ha az eljárás során hamis dokumentumokkal próbálják magukat igazolni. Meggyorsítanák továbbá a bűnelkövető menekültek kitoloncolását.

Aki a kitoloncolásról szóló döntés ellenére az országban marad, akár 15 ezer eurós büntetést vagy hat hét elzárást kaphat. Továbbá kieshet a szociális ellátórendszerből, egyedül az orvosi ellátást biztosítják számára.

Szigorúbban büntetnék azokat, akik eltitkolják személyazonosságukat. Amennyiben valaki hamis dokumentumokkal szerzi meg a tartózkodási engedélyt, úgy akár ötezer eurós büntetésre vagy három hét elzárásra is számíthat. Nyilvánvaló azonban, hogy ezek az intézkedések adott esetben csak írott malaszt maradnak: a hatóságok aligha tudják behajtani a pénzbüntetést a migránsokon, hiszen annak idején még azt sem voltak képesek megakadályozni, hogy illegálisan bekerüljenek az országba.

hungary-fence-dog.jpg

Határzár. A magyar példát néhány havi mocskolódás után Ausztria is követte

A kitoloncolásra váró külföldiek átmeneti szálláson való elzárását tíz hónap helyett 18 hónapra hosszabbíthatják. A belügyminiszter a visszatoloncolásra várók központját a repülőterek közelében és az egyes tartományokban hozná létre.

Peter Hacker bécsi menekültügyi koordinátor szerint amennyiben az emberek kiesnek a szociális ellátás rendszeréből, növekedni fog a bűnelkövetés és a hajléktalanok száma. A belügyminiszter visszautasítva a kritikát arról beszélt: Bécsnek arra kellene ösztönöznie a jogtalanul Ausztriában tartózkodó menekülteket, hogy hagyják el az országot, mivel jogsértés követnek el.

Alev Korun a Zöldek pártjának emberjogi szakértője szerint a kormánynak nem újabb szigorításokat kellene előterjesztenie, hanem jobb és gyorsabb menekültügyi eljárásra kellene törekednie.

A Neos párt frakcióvezetője, Niki Scherak szerint az intézkedések nagy része hatástalan lesz, ha a származási országokkal nem kötik meg a megfelelő visszatoloncolási szerződéseket.

17588939_303.jpg

Szárnyaskapu

Bírálta a csomagot a Caritas és Diakonie segélyszervezet is, miszerint az intézkedés a hajléktalanok számának emelkedését eredményezi. „Ha a túléléshez legfontosabb dolgokat megtagadjuk az emberektől, attól még ők nem fognak eltűnni”, mondta Michael Chalupka, a Diakonie vezetője.

A nagy népvándorlás évében, 2015-ben az akkori osztrák vezetés több alkalommal élesen bírálta a budapesti kormány migránsellenes intézkedéseit, különösen a déli határzárat, holott részben annak köszönhetően csökkent az Ausztriára nehezedő nyomás. Később maga Ausztria is elszánta magát arra, hogy lezárja határait a migránsok előtt, de Werner Faymann akkori osztrák kancellár (a magyar intézkedések legelszántabb bírálója) szerint különbséget kell tenni aközött, hogy valaki határkerítést vagy – mint fogalmazott – kaput épít oldalsó szárnyakkal. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail