Szír pátriárka: soha még ilyen keresztényüldözés nem volt

A közel-keleti keresztények üldözése talán felnyitja az európaiak szemét, és ráébrednek, hogy ami ott történik, az bármikor megtörténhet Európában is, mondta II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

II. Efrém Ignác elmondta: Irakban és Szíriában a különböző felekezetek korábban példaértékű békében éltek egymással, így ami az elmúlt öt-hat évben történt, az igazi sokk volt.

Hozzátette: a bajt kívülről érkező ideológiák, a vahhabizmus, a szélsőséges iszlám fundamentalizmus idézte elő. Az áldozatok pedig nem csak keresztények, így ez a háború nem keresztény-muzulmán összecsapás, hanem a terrorizmus harcol mindenki más ellen. Nagyon sok muszlim vált a terror áldozatává, ugyanakkor sajnos nagyon sok szimpatizál az Iszlám Állammal és támogatja őket.

A pátriárka elmondása szerint Szíriában „már elvesztettük a keresztények 40-45 százalékát, Irakot több mint a 80 százalékuk elhagyta, Törökországot pedig még ennél is többen.”

Többször előfordult már, hogy „üldöztek és gyilkoltak minket, de ez a mostani minden korábbinál komolyabb”, mondta.

szirbalog3.jpg

II. Efrém Ignác hangsúlyozta, hogy hálásak azoknak, akik segítik a menekülteket, de azt szeretnék, ha az egész világ, vagy legalább a keresztények abban segítenének nekik, hogy megmaradhassanak ott, ahol születtek, és megőrizhessék a jövőnek a világ legősibb keresztény közösségeit.

„Azt kérjük az egész világtól, tegyék lehetővé, hogy ott maradjunk, elsősorban a biztonság megteremtésével, majd pedig azzal, hogy olyan lehetőségeket teremtenek az ott élőknek, hogy fenn tudják tartani magukat" – fogalmazott.

A pátriárka kitért arra is, hogy hálás Magyarországnak és a kormányának, amiért elkötelezte magát a keresztények támogatása mellett, amellett, hogy segítenek nekik a térségben maradniuk.

II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, és megállapodtak, hogy a magyar kormány egymillió euróval támogatja a szír ortodox egyházat, és ugyanennyivel a szír katolikus egyházat.

A pátriárka többnapos magyarországi látogatása során felkereste Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érseket, és előadást tartott a közel-keleti keresztények helyzetéről a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail