Harmincnégy évet kapott Ian Stewart

Egy fénykép, amelyen áldozata mellett áll. Ian Smith mosolya mit sem árul el valódi természetéről, jégcsákány módjára lecsapó haragjától. Mennyire könnyű kifogni szomszédnak egy agresszív barmot akár egy puccos kisvárosban is?

IA-536707.jpg

A dr. Jekyll és Mr. Hyde személyiséggel rendelkező férfi, aki a népszerű ifjúsági író, Helen Bailey életének és további munkásságának vetett brutális módon végett, kifelé sokszor mutatta a barátságosság álarcát, a szomszédság azonban sok mindenről tudott, és sok mindent ki is tálalt. A gyilkos személyisége számos tekintetben ellentéte volt áldozatának, akinek több könyve magyar nyelven is napvilágot látott. 

Az 56 éves Ian Stewart aligha viseli majd könnyen a rács mögötti életet. A legapróbb vélt vagy valós provokációra azonnal ugró férfit nem szenvedhette a környezete, ami nem csoda, hiszen képes volt kővel dobálni kutyákat, mert idegesítette az ugatásuk.

Stewartot gyilkosságban találták bűnösnek, miután altatókkal kábította el Helent, megfojtotta, holttestét pedig a másfél millió fontot érő hertfordshire-i házuk pöcegödrébe dobta. Tette mindezt előre megfontolt nyereségvágyból – hogy megörökölje az 51 éves írőnő három és félmillió font sterlinges vagyonát – Helen Bailey ugyanis végrendelkezett, és Stewartot nevezte meg örökösének...

Az asszony eltűnését tavaly áprilisban jelentették, és a rendőrségnek három havi munkájába került, míg a holttestet előkerítette. A Sunday Express szerint Stewart két héttel a letartóztatása előtt elég furcsa beszerzésre szánta el magát: a kertben létesítendő betonemelvénybe akart beépíteni egy tekintélyes méretű urnát. Villanyszerelő ismerősénél érdeklődött, nem tud-e megfelelő szakembert erre a munkára. Ám mielőtt a munka megkezdődhetett volna, letartóztatták.

b02.jpg

Az írónő halálhíre megdöbbentette Royston városát, ahol a pár már négy éve élt. Sokan úgy hitték, a boldogságuk tökéletes, ám akik valamivel közelebbről ismerhették őket, tudtak problémákról is – arról, hogy Stewart fékezhetetlen indulatai miatt könnyen elveszíti az önuralmát.

Egyik szomszéduk, Marko Humphrey-Lahti, az 59 éves szobrász elmondta: „Láttam Ian sötét oldalát, és az nem volt egy szépség. Nem olyan régen laktak akkor még ott Helennel, amikor átjött hozzánk a kertünket elválasztó sövényen át és azt kérdezte, miért nyírjuk meg annak egy részét. Mire én mondtam, hogy kezdett elburjánzani, úgyhogy meg kellett trimmelni. Mire ő azt mondta nekem, az a sövény az ő meg Helen tulajdona, és nekünk nem kellett volna ezt tennünk. Azt feleltem, nem jól tudja, a sövény valójában a miénk.”

„Bizarr vita volt, lévén a sövénynek az a szakasza, ami miatt aggódott, egész hosszában nem volt több öt-hat lábnál, ők valójában nem is láthatták, mert ők meg felállítottak egy kerítést, hogy Boris ne tudjon kimászkálni."

The front of the couple’s £1.5m home in Hertfordshire.jpg

A ház, ahol éltek

„Vállat vont, ment és annyi volt – vagy legalábbis én azt hittem, merthogy másnap reggel hallottam lentről a balhét, Ian meg Helen jöttek arra, és Ian üvöltözött és káromkodott a sövény miatt. Mindent beleadott, hogy a feleségemet megfélemlítse. Piszkosul felhúzta magát, ordítozott és átkozódott, arca dühtől vöröslött. Rohantam le, hogy közbeavatkozzam. Nagyon komolyan megmondtam neki, hogy ha el nem megy, én dobom ki. A végén az ügyvédemmel kellett érintkezésbe lépnem, hogy beszerezzem a házam papírjait, amik bizonyították, hogy miénk a sövény.”

„Elküldtem neki e-mailben a bizonyítékul szolgáló terveket, de amikor szóban is beszéltem vele, csak gúnyolódott és azt mondta, 'mit érdekel engem, mit mond a törvény.' Ezek után már nem igazán volt velük dolgom, távol tartottuk magunkat tőlük. Voltaképp nem sokat hallottunk aztán már felőlük, kivéve, amikor Ian néha köveket hajigált, hogy lecsenfdesítse a kutyáinkat, ha ugattak a kertben.”

helen-bailey-death-843350.jpg

Trevor Ellis 49 éves mérnök, villanyszerelő elmondta a Stewarttal folyatott utolsó – hátborzongató – beszélgetését.

„Azt kérdezte, tudok-e egy jó kőművest, aki tudna neki építeni a hátsó kertben egy betondombot, amibe be tudna rakni egy nagy kerámia urnát. Mellbe vágott ez a furcsa kérés, mivel akkor Helen már nem volt meg, de őt sokkal jobban izgatta, hogy ez az építési munka mihamarabb meglegyen. Két hétre rá gyilkosság gyanúja miatt letartóztatták.”

helenbailey06.jpg

„Abból ítélve, amit most tudunk, azt az urnát arra használta volna, hogy valamit elrejtsen benne. A frász jön az emberre. Egyértelmű volt, hogy továbbra is ott akart maradni abban a nagy házban, ahelyett, hogy menekült volna a tetthelyről.”

Stewart 2011-ben ismerkedett meg Helennel, egy évvel azután, hogy az első felesége elhunyt. Diane halálának okául az epilepsziát jelölték meg, most azonban ebben az ügyben is nyomozni kezdett a rendőrség, hátha Ian keze volt benne. Diane anyja azt mondta, korábban ő semmire nem gyanakodott, a mostani gyilkosság után viszont már nem tudja, mit gondoljon.

It took police three months to find her body.jpg

Három hónapig tartott, míg a rendőrség megtalálta a holttestet

Helen maga is elözvegyült. Férje, John Sinfield nyaralásuk alatt fúlt vízbe. Planet Grief, gyászbolygó néven hozott létre egy honlapot, vesztére: ezen ismerkedett meg későbbi gyilkosával.

Helen egy barátnője, Lisa Wilson szerint az írónő megváltozott, miután megismerkedett Stewarttal. „Sokkal visszafogottabb és visszavonultabb lett.”

Közvetlen szomszéduk, Mavis Drake, Helen közeli barátnője elmondta, kezdettől fogva az volt az érzése, hogy egyáltalán nem illenek egymáshoz. Helen szeretett eljárni otthonról, megjelenése mindig makulátlan volt, Iant viszont gyakorta fésületlenül, borotválatlanul lehetett látni, gyűrött ingét betűretlenül viselte.

helen-bailey-death-dog-843351.jpg

Helen imádta a kutyáját, Borist, és ez gyakran bosszantotta Iant, aki gyakran mondogatta, hogy remélhetőleg át tudja alakítani a ház egyik szobát dolgozónak, és akkor végre lesz egy helyiség, ahol nem függ majd kinn a képe „annak az átkozott kutyának.” A gyilkos ocsmány tettét egy újabbal tetézte: a kiskutyával is végzett.

A Cambridge-ben idegenvezetőként dolgozó Mavis egy alkalommal kölcsönadta a kertészét, hogy segítsen Iannak rendbe szedni a sövényét, de a férfi hamarosan azzal tért vissza, hogy soha nem fog dolgozni „annak az embernek”. „Mindenkinél kiverte a biztosítékot”, mondta Mavis. „Az emberek hordák neki az élelmiszert és kifejezték együttérzésüket, vigasztalóan megölelték, holott megölte őt és emésztőgödörbe dobta.”


vissza

facebooktwitteremail