Trump tanácsadója összebalhézott a kollégájával

Az amerikai közszolgálati rádió műsort sugárzott Donald Trump elnök terrorellenes tanácsadójáról, a magyar származású Gorka Sebestyénről, és ebben bejátszotta Gorka telefonos magánvitáját egy terrorellenes szakértővel.

A kiabálásba fulladó telefonos magánbeszélgetés a fehér házi tanácsadó és Michael Smith szakértő között zajlott, Smith készített róla hangfelvételt és hozta azt nyilvánosságra. Gorka hívta fel Smitht, hogy kérdőre vonja, mert bírálta a megnyilvánulásait.

michael-smith-sebastian-gorka-have-friendly-phone-call.png

Smith és Gorka

Az Észak-Karolinában élő Smith, aki a terroristák internetes toborzó módszereinek jó ismerője és kongresszusi politikusok tanácsadója, több Twitter-bejegyzésben is bírálta Gorka álláspontját, amatőrnek nevezte őt, és kétségbe vonta alkalmasságát arra, hogy terrorellenes tanácsadó legyen az elnök mellett. Gorka a magántelefonján hívta fel őt, és kilátásba helyezte, hogy a Fehér Ház ügyvédeivel pert indít ellene a bírálatokért és a minősítésért. Aztán meghívta a Fehér Házba, hogy szemtől szemben megvitassák nézetkülönbségeiket. Másnap viszont lemondta a meghívást azzal az indokkal, hogy az őt ért bírálatok egyúttal a Fehér Házzal szembeni kritikát is jelentik.

Az NPR a műsorba meghívta a Heritage Alapítvány egyik katonai szakértőjét, James Carafanót, aki védelmébe vette Gorkát. „Olyasvalaki ő, akit hosszú időn keresztül kizártak a fősodratú közbeszédből, s ha van valami, amiben nagy gyakorlata van, akkor az az, hogy nem hagyja magát mellőzni”, kommentálta a vitát Carafano.

A közszolgálati rádió, amely brit bevándorlónak nevezi a 46 éves Gorkát, megjegyzi, hogy a tanácsadó tavaly megjelent, Legyőzni a dzsihádot: a megnyerhető háború című könyve bestseller lett, bár a szerzőt Washingtonban nem különösebben ismerték azelőtt, hogy csatlakozott a Fehér Ház tanácsadói csapatához.

Sebastian-Gorka-Defeating-Jihad1-e1460485466157.jpg

Az elnöki tanácsadó könyve bestseller lett

Megszólaltatta a rádió Paul Pillar volt terrorelhárítót is, aki jelenleg a Georgetown Egyetemen oktat. Pillar szerint Gorka egy showman, akit „a komoly akadémiai közegben nem vesznek komolyan terrorellenes szakértőként vagy a nemzetközi politika elemzőjeként”.

Gorka Sebestyén – vagy ahogyan az Egyesült Államokban hívják: Sebastian Gorka – 1970-ben született Londonban, magyar emigránsok gyermekeként, s második diplomáját a Corvinus Egyetemen szerezte. Rövid ideig Magyarországon is élt, 2006-ban Piliscsabán indult a polgármesteri székért, de aztán úgy döntött, hogy amerikai feleségével együtt az Egyesült Államokban telepedik le. A washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen oktatott, rendszeres szerzője volt a Breitbart News hírportálnak, és rendszeres vendége a Fox televíziónak. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail