Wilders felfüggeszti kampányát

Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt vezetője egy személyes biztonságát érinő botrány miatt bizonytalan időre felfüggeszti parlamenti választási kampányát.

A De Telegraaf napilap értesülési szerint szerdán őrizetbe vették azt a tapasztalt szakembernek számító titkosszolgálati dolgozót, aki Geert Wilderst érintő titkos információkat adhatott át egy iszlamista bűnszervezetnek.

A holland titkosszolgálat által egészen felfoghatatlan módon alkalmazott, holland állampolgársággal is rendelkező marokkói férfi feladata az volt, hogy kollégáival átvizsgálja és biztosítsa a helyszíneket a pártvezér nyilvános szerepléseit megelőzően.

image002.png

Wilders csütörtöki Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: „A hírek hihetetlenül aggasztóak”. Ameddig a helyzet nem tisztázódik, a Szabadságpárt minden közszereplést felfüggeszt, tette hozzá.

A pártvezér a botrány kirobbanását követően úgy nyilatkozott, ha nem bízhat meg vakon a szolgálatban, amelynek őt kellene megóvnia, akkor nem tud tovább dolgozni.

A hollandiai mecsetek bezárását és a Korán betiltását követelő Wilders számos alkalommal kapott már halálos fenyegetéseket, több mint tíz éve folyamatos rendőri védelem alatt áll.

Hollandiában március 15-én tartanak parlamenti választásokat.

A közvélemény-kutatások szerint azonos támogatottságot tudhat magáénak a Mark Rutte vezette jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nevű kormánypárt és Geert Wilders bevándorlásellenes holland Szabadságpártja (PVV) alig három héttel a holland parlamenti választások előtt.

Hollandia mintegy 17 milliós lakosságának körülbelül 5 százaléka muszlim. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail