Geert Wilders: ki az iszlámmal Hollandiából!

Ki kell szorítani az iszlámot Hollandiából, le kell zárni a határokat a muzulmán országokból érkező migránsok előtt, jelentette ki Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője. Eközben a holland hírszerzés arra figyelmeztet: veszélyt jelentenek az Iszlám Állam dzsihádistáival a Közel-Keletről visszatérő gyerekek is.

„Az iszlám ideológia talán veszélyesebb, mint a nemzetiszocializmus”, fogalmazott a szókimondása miatt nemrégiben elítélt politikus, aki a hollandiai mecsetek bezárását, illetve a Korán betiltását javasolta, amelyet Adolf Hitler Mein Kampf című könyvéhez hasonlított.

Geert-Wilders-635069.jpg

A friss felmérések szerint jelenleg a főként muszlimellenes megnyilvánulásairól ismert PVV a legnépszerűbb politikai erő Hollandiában, a párt a voksok nagyjából 20 százalékára számíthat a március 15-i választásokon. Ám meg is nyeri a választást, valószínűleg nem lesz koalíciós patnere, így legfejebb kisebbségből próbálkozhat a kormányzással. Wilders arról beszélt, hogy ha pártja nagyot nyer a választásokon, a többi politikai erő gyorsan el fogja felejteni, hogy korábban kizárták a koalíciókötést PVV-vel.

„Lehet utálni Geert Wilderst vagy a PVV-t, de nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni 2-2,5 millió ember véleményét. Az emberek ezt nem fogják elfogadni” - vélekedett.

mark rutte.jpg

Mark Rutte

Az interjúra reagálva Mark Rutte miniszterelnök, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetője azt írta a Twitteren, hogy teljességgel ki van zárva a pártja és a PVV közötti koalíció lehetősége.

Wilders a Twitteren válaszolt Rutte bejegyzésére: „A szavazók döntenek ennek az országnak a sorsáról, Mark (...) És már senki nem hisz neked Hollandiában.”

Hollandia mintegy 17 milliós lakosságának körülbelül 5 százaléka muszlim. Wilders és családja élete folyamatosan veszélyben van, a politikus gyakorlatilag bujkálni kényszerül, és folyamatos rendőri őrizet alatt áll.

killgeertgroot.jpg

Szabadon kifejezhetik véleményüket a Wildeers halálát kívánó iszlamisták

A hírszerzés eközben aggodalmait fejezte ki az Iszlám Állam által uralt szíriai vagy iraki területeken radikalizálódott gyerekek miatt, kiemelve, hogy a holland állampolgárokból lett dzsihádisták gyermekei is veszélyt jelenthetnek.

Az irat szerint 190 holland állampolgársággal is rendelkező személy, hozzávetőleg 80 gyermekével tartózkodik jelenleg a terrorbanda ellenőrzése alatt álló térségben. Ugyanakkor egyre többen szeretnének közülük visszatérni hazájukba, mivel az Iszlám Államra egyre nagyobb nyomás helyeződik, területei pedig zsugorodnak. A hírszerző szolgálat szerint „tapasztalt és kiképzett harcosokról” van szó, akik merényleteket követhetnek el, vagy újabb tagokat toborozhatnak.

rob-bertholee-aivd-anp_0.jpg

Rob Berthole

Rob Bertholee, a holland hírszerzés (AIVD) vezetője az állami televízióban arra figyelmeztetett, hogy a gyerekek is kaphattak katonai kiképzést. „A fiúkat akár kilencéves korukban is felvehetik a kiképzőtáborokba”, mondta, és hozzátette, hogy ennél fiatalabb gyerekeket is bevetettek már. Hozzáfűzte: „Az Iszlám Állam területein élő gyerekek az erőszak miatt elvesztették ártatlanságukat”. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail