Amerikában tanuló kínaiak kitiltanák a dalai lámát

A kaliforniai San Diego egyetemén tanuló kínai diákok tiltakoznak, mert meghívták a dalai lámát a júniusi diplomaosztó ünnepségre.

Az egyetem vezetősége közleményben jelentette be a meghívást, tudatva hogy a 81 éves, Nobel-békedíjas vallási vezető beszédet is mond majd, amelyben „a világegyetemért érzett felelősség és az emberiség szolgálata” fontosságáról szól majd.

dalailama.jpg

Tüntető diáklány

A meghívás felháborodást váltott ki az egyetemen tanuló kínai diákok körében, szerintük ugyanis a száműzetésben élő tibeti spirituális vezető elnyomó figura, aki „azzal fenyeget, hogy megosztja az egységes Kínát”.

E kifejezés azt takarja, hogy Kína, amely szinte egész történelme során azon volt, hogy legyűrje és bedarálja Tibetet, az ötvenes évek során sikeresen megvalósította ezt a célt, külföldre kényszerítve a dalai lámát. Tibet törvényes kormánya Indiában működik, ugyanitt él száműzetésben a legfőbb vallási vezető is.

images.png

Az utolsó független tibeti állam (1912-1951) zászlaja

A diákok egy csoportja találkozót kért az egyetem rektorától, hogy próbáljon egyeztetni a vallási vezető beszédéről. Közben az egyetem lapjában cikk jelent meg a meghívás ellen, az egyik közösségi oldalon pedig egyre-másra jelennek meg kínai diákok hozzászólásai, és mindannyian a dalai láma ellen érvelnek.

Van, aki szerint a meghívás nem felel meg a „politikai korrektség” elvének, más arról ír, hogy az egyetem e döntésével „nem mutat tiszteletet” kínai diákjai iránt. Többen pedig úgy vélekednek, hogy éppen az egyetem által hirdetett sokszínűség kerül veszélybe, mert a dalai láma majd politikai véleményt is közöl, és ezzel az intézmény is elkötelezi magát az ő álláspontja mellett.

NKTprotestDalaiLama.jpg

A vallási vezetőt hazugsággal vádolják

„A dalai láma nemcsak egyszerű vallási vezető, hanem politikai menekült is, aki hosszú idő óta elkötelezte magát az anyaország megosztása és a nemzeti egység lerombolása mellett”, hozta nyilvánosságra közleményét pénteken a Kínai Diákok és Oktatók Szövetsége, amely a San Diegóban tanuló kínai egyetemisták egyik szervezete.

Az egyetem azonnal kommünikét tett közzé, amelyben leszögezi, hogy szó sem lehet a dalai láma meghívásának visszavonásáról, és hangsúlyozza, hogy az egyetem mindig is a nyílt viták és eszmecserék fóruma volt. Az ünnepség jó alkalom lesz arra, hogy a diplomások és családjaik meghallgassák „az elmélyülés és az együttérzés” üzenetét – írták.

dalai-lama.jpg

A Kaliforniai Egyetemen – amelynek egyik kampusza San Diegóban van – 3500 kínai diák tanul, valamennyien teljes tandíjat fizetnek.

2008-ban a Londoni Egyetemnek bocsánatot kellett kérnie a kínai kormánytól, mert díszdoktorrá avatta a dalai lámát. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail