Germoney képtelen növelni védelmi kiadásait

Németország egyelőre nem tudja teljesíteni a védelmi kiadások növelésére tett vállalását, de a biztonság és a stabilitás ügyét nem is szabad csak a haderőre koncentrálva szemlélni, hanem figyelembe kell venni a többi között a menekültekre fordított forrásokat is – mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

A szociáldemokrata politikus rámutatott arra, amit a napokban James Mattis amerikai védelmi miniszter is felhánytorgatott: hogy a NATO tagállamai közül igen kevesen teljesítik azt a vállalást, hogy a hazai össztermék (GDP) legkevesebb 2 százalékának megfelelő összeget fordítanak védelmi képessségeikre.

bundeswehre.jpg

Bundeswehr. Puszta kézzel?

Köztük van a súlyos válsággal küszködő Görögország is – tette hozzá a német diplomácia vezetője, megjegyezve: érdemes elgondolkodni azon, okos dolog-e a GDP 2 százalékát a hadseregre fordítani, miközben az állam nem tudja kifizetni a nyugdíjakat.

Nem biztos, hogy ez a politika nagyobb stabilitáshoz vezet Görögországban – mondta Sigmar Gabriel.

_85395874_apthankyougermany.jpg

A prioritás, az prioritás

Az irány egyértelmű, senki sem vonja kétségbe, hogy a NATO-tagoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat, és az Egyesült Államok is joggal várja el európai partnereitől, hogy tegyenek többet saját biztonságukért, de el kell kerülni egy „fegyverkezési spirál” kialakulását, mert a nagyobb haderő nem vezet automatikusan nagyobb biztonsághoz.

A vitát ki kell szélesíteni, hiszen régóta ismert, hogy a válságok megelőzése, a válságok utáni újjáépítés, a gazdasági együttműködés és az életkilátások javítása „sokkal nagyobb mértékben hozzájárulhat a biztonsághoz, mint bármilyen katonai kiadás” – mondta a német külügyminiszter.

sigmar.jpg

Sigmar Gabriel. A biztonságot szerinte az szavatolja, ha Németország gondoskodik a migránsokról

Németország is vállalta, hogy a GDP 2 százalékára emeli védelmi kiadásait - a jelenlegi, a GDP 1,2 százaléknak megfelelő 37 milliárd euróról –, de ehhez 24-25 milliárd eurót kellene előteremteni, és „nem tudom, honnan szerezhetnénk ennyi pénzt, ha nagyszabású adócsökkentést is akarunk” – mondta Gabriel.

Hozzátette, hogy Németország évi 30-40 milliárd eurót fordít a menekültek integrációjára, ami ugyancsak „hozzájárulás a nemzetközi biztonsághoz és stabilitáshoz”. Ezt is figyelembe kell venni a védelmi kiadások növeléséről szóló vitában – mondta.

No comment!


vissza

facebooktwitteremail