Csak két európai NATO-tagország teljesíti a védelmi költségvetést

A NATO tagállamainak eleget kell tenniük vállalásaiknak, ha el akarják kerülni az amerikai hozzájárulás mérséklését, mondta James Mattis amerikai védelmi miniszter. Tavaly csak Görögország és Észtország teljesítette a GDP 2 százalékában meghatározott minimumot. Az ázsiai feltörekvő hatalmak ma már csaknem másfélszer annyit fordítanak katonai kiadásokra, mint Európa.

19-unforgettable-quotes-from-legendary-marine-gen-james-mad-dog-mattis.jpg

Mattisnek elege van abból, hogy a tagállamok zöme elsunnyogja a védelmi kiadásokat

„Az Egyesült Államok teljesíteni fogja a kötelezettségeit, ha azonban (...) nem szeretnék, hogy mérsékelje az elkötelezettségét ezen szövetség iránt, akkor a tagországok mindegyikének bizonyítania kell, hogy támogatja a közös védelmünk ügyét” mondta a nemrégiben hivatalba lépett amerikai adminisztráció védelmi minisztere.

Arra nem tért ki, hogy pontosan mit kell érteni az amerikai elkötelezettség mérséklésén.

GRE_report-military-coup-possible-in-greece.jpg

Görögország a török szomszédságtól tartva fegyverkezik kellő mértékben

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által a világ védelmi kapacitásairól és katonai egyensúlyi helyzetéről összeállított 576 oldalas idei elemzés (Military Balance 2017) szerint ahhoz, hogy az összes európai NATO-tagállam teljesíthesse a GDP-érték legalább 2 százalékában kijelölt védelmi kiadási célt, katonai költségvetésüket átlagosan több mint 40 százalékkal emelniük kellene.

Az IISS elemzői hangsúlyozzák, hogy a 2 százalékos célt teljesítő európai NATO-országok száma még csökkent is, hiszen 2015-ben négy ország – Görögország és Észtország mellett Lengyelország és Nagy-Britannia is – elérte e védelmi kiadási arányt.

A tanulmány kiemeli, hogy jóllehet Nagy-Britannia változatlanul az egyetlen európai ország a világ öt legnagyobb védelmi költségvetésű hatalmának mezőnyében, tavaly azonban a brit védelmi kiadások is a hazai össztermék 2 százaléka alá csökkentek, mivel a brit gazdasági növekedésének üteme meghaladta a London által védelemre fordított összeg bővülését.

est harry.jpg

Harry herceg észt alakulatoknak mond köszönetet Afganisztánban a balti állam ottani katonai szerepvállalásáért

Az IISS számításai szerint Nagy-Britannia 2016-ban a GDP-érték 1,98 százalékát költötte védelmi célokra.

A védelmi minisztérium hivatalos közleményben cáfolta a kutatóműhely adatait. A tárca keddi nyilatkozata szerint az IISS helytelen számítási módszert alkalmazott, mivel dollárban mérte a brit védelmi kiadásokat, anélkül, hogy figyelembe vette volna a font árfolyamának tavalyi ingadozásait. A minisztérium szerint a NATO-adatok is azt mutatják, hogy Nagy-Britannia védelmi kiadásai meghaladják a hazai össztermék 2 százalékát.

len.jpg

Lengyel kommandósok. Korábban Varsó is hozta a két százalékot

Az IISS londoni székhelyén bemutatott jelentés ugyanakkor nyíltan bírálja a NATO által mindegyik tagállamra egyformán meghatározott GDP-arányos kiadási célt. A kutatóintézet szakértői szerint bizonyos körülmények között a hazai össztermék 1 százalékával egyenlő védelmi költségvetés is teljesen elégséges, más esetekben a 3 százalék is elégtelennek bizonyulhat. Az IISS szerint hasznosabb lenne, ha a NATO az egyes tagországokban műveleti szempontból jelentőséggel bíró, helyileg kijelölt területeken kérné a beruházások növelését.

A tanulmány szerint az európai védelmi kiadások tavaly mindössze 0,5 százalékkal bővültek reálértéken, az ázsiai hatalmak katonai költségvetése ugyanakkor minden évben 5-6 százalékkal emelkedik. Ázsia már 2012-ben átvette Európától a világ második legnagyobb védelmi költségvetésű térségének helyét az Egyesült Államok mögött, és ma már Európánál 1,3-szer többet fordít védelmi kiadásokra.

Hungarian-army-honvedelem.hu_.jpg

Magyar katonák eskütétele

A kutatóintézet szerint ebben a környezetben a Nyugat védelmi technológiai fölénye, amely korábban megkérdőjelezhetetlen volt, most már korántsem magától értetődő. Bizonyos területeken, főleg a légi hadviselésben például Kína csaknem elérte a nyugati színvonalat, egyes orosz rakétafegyverek hatósugara pedig meghaladja az összehasonlítható kategóriájú amerikai fegyverrendszerekét –.áll az IISS kedden ismertetett éves jelentésében.

Magyarország sorozatban a legrosszabbul teljesítő országok között van, amiért az Észal-Atlanti Szövetség több alkalommal is figyelmeztetésben részesítette Budapestet. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail