Anglia kedvenc kutyája a francia bulldog lesz

A francia bulldogok a celebek ölebeivé váltak, és ezzel a méltánytalan előnnyel nem csak az eredeti bulldogot utasították maguk mögé, de a labradorokat is le fogják taszítani a trónról.

Holly Willoughbvy.jpg

Holly Willoughby és az ő frenchie-je

Tíz éve még alig lehetett látni Angliában a francia bulldogot, ami a kontinensen akkoriban már túl volt a fénypontján. Mostanra azonban ez lett a szigetország kedvenc ebe, miután hírességek egyre nagyobb számban szerettek bele, így a denevérfülű földszintes mind többször jelent meg a társasági rovatok hasábjain, komoly ingyenreklámhoz jutva.

sareah harding.jpg

Sarah Harding kettőt is nevel

A jelenleg a harmadik helyen álló „frenchie-k” precedens nélküli diadalmenete huszonhét év óta először fenyeget azzal, hogy megfosztja az első helyezéstől a nemes labrador retrievert, és maga mögé utasítja a nemrég még második helyezett cocker spánielt is – jelentette a Kennel Club, azt a figyelmeztetést intézve a kutyabeszerzésen gondolkodóknak, hogy normális ember nem azért dönt egy bizonyos fajta mellett, mert a divatőrület éppen azt diktálja.

labrador.jpg

 

Nem sokáig elsők már a labrador retrieverek

Állítják, mindenkinek olyan fajtát kellene választania, amely a legjobban illik az életviteléhez és az egyéniségéhez. Caroline Kisko, a Kennel Club titkára szerint a francia bulldog igen édes, de nem sok bölcsességre vall, ha valaki csak azért veszi meg, mert aranyosnak, vagy pláne divatos választásnak tűnik.

cocker-spaniel-names.jpg

A cocker spánielre a harmadik hely vár

Sokan azonban a hírességeket majmolják, így Holly Willoughbyt és Lady Gagát, akik gyakran és szívesen fényképezkednek francia bulldogokkal, és e fotókkal van tele az Instagram meg a Twitter. De David Beckhamet, Russel Tovey színészt és Sarah Harding énekesnőt is gyakran látni francia bulldog kölykökkel.

mopsz.jpg

A 19. századi arisztokraták trendi kutyája, a mopsz a negyedik

A Kennel Club nyilvántartása szerint 2007-ben mindösszesen 607 darabot jegyeztek be a fajtából, 2015-ben már 14 ezer 607-et, ezt pedihg egy év alatt 47 %-os növekedés követte – tavaly a bejegyzett francia bulldogok száma 21 ezer 470 volt. A szervezet szerint az előttünk álló években a trend továbbra is folytatódik, idén hétezerrel több regisztráció várható, vagyis a UK területén 28 ezerre fog nőni a frenchie-k száma.

english springer spániel.jpg

Ötödik legnépszerűbb az angol springer spániel

A labrador 1990 óta az Egyesült Királyság első számú kutyája; abban az évben a yorkshire terriert utasította maga mögé. Ez a fajta ma már nem is szerepel a legnépszerűbb tíz között.

bulldog6.jpg

 

Hatodik?... Na ne tessék már engem felidegelni...

A labrador ma még őrzi az első helyet, de ha a trend folytatódik, már csak egy-két évig. A frenchie már befogta a második helyezett cocker spánielt, amelynek előnye tavaly csak 384 bejegyzett kölyök volt – ez az előny alighanem hónapokon belül elolvad.

german-shepherd-ap-lkwegz.jpg

A német juhász stabilan tartja a létszámát

A tíz legnépszerűbb kutya versenye így alakult tavaly és (zárójelben: tavalyelőtt):

Labrador retriever - 33,856 (32,507)

Cocker spániel - 21,854 (22,577)

Francia bulldog - 21,470 (14,607)

Mopsz - 10,408 (10,087)

Angol springer spániel - 9,827 (10,246)

Angol bulldog - 7,785 (6,960)

Német juhász - 7,751 (7,783)

Golden retriever - 7,232 (6,928)

Törpe schnauzer - 5,437 (5,302)

Border terrier - 5,150 (5,426)

Golden-Retriever.jpg

A golden retriever a nyolcadik

A Kennel Club szerint a francia bulldog megfelelő lehet a temperamentumban hasonló gazdának, de nem árt tudni, hogy a frenchie kicsit sem családi kutya, szemben a törpe schnauzerrel, a beagle-vel, a border terrierrel és a walesi terrierrel, vagy pláne a lényegesen nyugodtabb és jobb természetű, igazi brit hidegvérrel megáldott angol bulldoggal.

beautiful-miniature-schnauzer-with-short-tail-on-grass_1475679002593.jpg

A 9. helyezett törpe schnauzer létszáma stagnál

Jackie Mavro-Michaelis, a Pennine-i és Skóciai Francia Bulldog Társaság titkára arra az ellentmondásos jelenségre hívta fel a figyelmet, hogy sok gazda, főleg hölgyek, gyermekpótlékként tartják a francia bulldogot, kicsicsázzák, kiöltöztetik, amivel nem tesznek jót se maguknak, se az állatnak.

BorderTerrier_hero.jpg

A border terrier viszont szépen jön felfelé

Erősen tanácsolja, hogy kutyavásárlás előtt mindenki ismerkedjen meg a választott fajta esetleges egészségügyi és viselkedési problémáival. A francia bulldog esetében hát- és légzési problémák léphetnek fel. Ajánlatos az is, hogy kutyaiskolában szocializálódva képesek legyenek kijönni a másfajta kutyákkal.


vissza

facebooktwitteremail