A Bálint-nap és eredete

Angliában Geoffrey Chaucer Madarak parlamentje (Parlement of Fowls) című költeménye óta örvend népszerűségnek az eredetileg az ókori Rómából származó pogány ünnep: a Bálint-nap.

article_img.jpg

Valentine-napot köszönt a Királyi Haditengerészet egyik egysége

A vers 1383-ban íródott, feltehetően a II. Richárd király udvarában megtartott Valentin ünnepségekre. A költemény arról szól, hogyan gyülekeznek a madarak épp ezen a napon Triász, a természet istennője köré, hogy így mindegyikük egy társra találjon.

image_update_ccb56297793417a1_1360809354_9j-4aaqsk.jpeg

A 15. század vége óta szokás az angol szerelmesek között, hogy egymásnak kisebb ajándékokat vagy költeményeket küldenek. A virágok ajándékozásával való kapcsolat visszavezethető Samuel Pepys költő feleségére, Elizabethre, aki 1667-ben férje szerelmes levelére egy virágcsokorral válaszolt. Az angol nemesi társaság köreiben ettől kezdődően a levél és a virágcsokor kapcsolata utánzás révén meghonosodott.

Shakespeare Hamletjében az őrült Ophelia „illetlen” énekében Szent Bálint napjáról beszél, amelynek éjszakáján a leány bement a legényhez és már nem leányként jött ki tőle.


vissza

facebooktwitteremail