Húszéves aranyhalat operált a dokinő

Dr. Faye Bethell az életét mentette meg az akváriumlakónak, „aki” súlyos daganatban szenvedett.

Rosszindulatú daganat fenyegette a veterán aranyhal, Bob életét, amely meglehetősen hosszúra nyúlt: az állat a maga húsz évével igazi aggastyánnak volt mondható: az aranyhalak élete általában legfeljebb tizenöt esztendő.

Goldfish-operation-Bob-820302.jpg

Bethell doktornő harmincperces operációt hajtott végre, miután aggódó gazdái felfedezték, hogy alig tud úszni az uszonyán kifejlődött daganat miatt. Faye-hez azért fordultak, mert emlékeztek arra, hogy az állatorvos két évvel korábban már bekerült a sajtóba, amikor segített egy székrekedéses aranyhalon.

Goldfish-operation-Bob-820301.jpg

Bob még a műtét napján hazatérhetett a norfolki North Walshamben lévő Toll Barn Állatorvosi Központból. Dr. Bethell, a Központ igazgatója, aki mikosebészeti eljárást használt, elmondta: választani lehetett a daganat leoperálása és a hal elaltatása között. Természetesen az első megoldást választották, és a műtét kitűnően sikerült – a gazdák nagy megkönnyebbülésére, akik családtagnak tekintik az aranyhalat.

Goldfish-operation-Bob-820304.jpg

A műtétre egy speciális műtőasztalon került sor. Dr. Faye Bethell híres arról, hogy a legkülönfélébb egzotikus állatok operációját vállalja, anesztézist alkalmazott Bobnál a szájába vezetett cső segítségével. Miniatűr szívmonitor ellenőrizte a gyors elalvást, majd a doktornő miniatűr sebészeti műszerekkel leválasztotta a tumort az uszonyról.

A doktornő elmondása szerint az apró méretek bonyolították a dolgot, ráadásul az aranyhalaknak meglehetősen kevés a vérük, így gondoskodni kellett arról, hogy a páciens ne veszítsen többet a minimálisan szükségesnél. „Csináltunk már több műtétet aranyhalakon, de ez volt a legidősebb hal, amit operáltam”, tette hozzá. „A halakat mindvégig nedvesen tartjuk, hogy ki ne száradjanak. Bob már újra otthon van, és hetek óta először élvezi újra az úszást.”

Dr-Faye-Bethell-820305.jpg

A doktornő az elmúlt néhány évben bőrdaganatot távolított el egy két hüvelyk hosszú amerikai ormányos kígyóról, követ vett ki egy tengerimalac öt milliméter széles húgycsövéből – az ő esetében kellett még pár napi „bennfekvés”, így ez összesen 600 fontba került –, légpuskalövedéket vett ki egy mundesleyi macskából, amit rutinoltás alkalmával fedeztek fel az állat bőre alatt, kezelt nem megfelelően táplált törpe erszényes mókust és cukorbajos degut, dolgozott vadon élő állatokat mentő csoportban és megmentette egy súlyosan sérült karvaly életét, a karácsonyi ajándékbontás idején lenyelt kukoricacsutkát operált ki egy eb beleiből, amellett gyomormosást hajtott végre egy kölyökkutyán, amely lenyelte a gazdája gyógyszereit.


vissza

facebooktwitteremail