Szárnyal a budapesti lakáspiac

Budapesten nőttek az áremelkedési várakozások. Tavaly októberben a válaszadók 28 százaléka számított emelkedő árakra, idén januárban már 47 százalékuk. Az ingatlanpiaci várakozásokat jelző index értéke utoljára 2006-ban állt ilyen magasan.

Tovább javultak a fővárosi lakáspiaci várakozások a GKI Gazdaságkutató Zrt. januári felmérése szerint, a vidéki körzetekben kisebb elbizonytalanodást tapasztaltak, de a kilátások továbbra is alapvetően optimisták.

buding.jpg

A teljes ingatlanpiaci várakozásokat jelző index értéke az előző negyedévhez képest minimálisan nőtt, míg az ország egészére vonatkozó jelzőszám 3 ponttal magasabb az egy negyedévvel ezelőttinél. Az egy évvel ezelőtti értékeket mindkét mutató 7-7 ponttal haladta meg -- közölte a GKI.

Az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait jelző fővárosi lakáspiaci index értéke mintegy 2 ponttal javult, míg az országos gyakorlatilag nem változott tavaly októberhez képest. Az egy évvel ezelőttinél a fővárosi index 7, az országos 4 ponttal van feljebb. A budapesti index értéke utoljára 2006-ban állt ilyen magasan, ami 11 éves csúcsot jelent.

houses-20215_20150602120518643.jpg

Az elemzés szerint Budapesten nőttek az áremelkedési várakozások. Tavaly októberben a válaszadók 28 százaléka számított emelkedő árakra, idén januárban már 47 százalékuk, a stagnáló árakra számítók aránya ugyanekkor 53-ról 45 százalékra csökkent. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés megközelítette a 3 százalékot.

Az ország keleti részén minimális, 1 százalék körüli, a nyugatiban 3 százalékot közelítő dinamika valószínű.

36897881.jpg

Az új építésű lakások árainál jelentős többség, 62 százalék vár áremelkedést, ennek mértéke 4-6 százalékos lehet.

Az építési telkek piacán a felmérés résztvevői a korábbinál kisebb pörgésre számítanak. A válaszadók szerint 2016-ban az előző évhez képest átlagosan 8 százalékkal emelkedtek a telekárak, a fővárosban ennél is gyorsabb, 12 százalék körüli áremelkedést érzékeltek. Az ingatlanokkal foglalkozó cégek szerint a következő 12 hónapban 4-6 százalék közötti áremelkedés valószínű a telekpiacon. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail