Magyarbűnözés Angliában

Az első nagyobb szabású leánykereskedő-per 2014 elején zárult le Angliában; a Sussexi Egyetemen magyarok futtattak kényszerprostituáltakat egy angol bűntársukkal. Azóta nem egy magyar állampolgárokból álló maffiát számoltak fel az Egyesült Királyság rendőrei. Volt köztük családi vállalkozás is.

A fő csapásirány minden esetben kényszerprostituáltak futtatása volt, és a bűnözők jövedelmüket más bűncselekményekkel, köztük kábítószerrel való visszaéléssel egészítették ki.

A lányokat általában Magyarország – vagy Erdély – elmaradottabb, szegényebb vidékeiről toborozzák, nyelvet semmilyen szinten nem beszélő, képzetlen sok esetben alacsony intellektusú és ezért kiszolgáltatott fiatal nők közül, akiknek naponta 5 és 20 közötti kuncsaftot kell kiszolgálniuk.

victim.jpg

A tarifa 30 és 100 font között alakul. Pénzt szinte senki nem kap közülük – már csak azért sem, mert üres zsebbel nem kísérelhetik meg a szökést, de azt se, hogy eljussanak a legközelebbi rendőrségre –, csapnivaló az ellátásuk és leírhatatlanok a lakáskörülményeik. Ez azonban az áldozatoknak sokszor fel sem tűnik, mivel otthon sem éltek ennél sokkal jobb viszonyok között.

A csali minden esetben valamilyen legális munka – többnyire takarítás – ígérete, és a becsapott csak a helyszínen tudja meg, mi lesz a teendője, akkor pedig már késő. Rabtartói szexuálisan és egyéb módon is bántalmazzák, ilyképp betörve, mint egy rabszolgát, és kioltva benne az ellenállás esetleges utolsó csíráját is. Előfordul, hogy valamelyik bandatag a „jó elrabló” szerepében tetszeleg előtte, így a szerencsétlen áldozat pszichésen is csapdába esik. Sok esetben kifejlődik a Stockholm-szindróma – az elnyomó erősebbel való rokonszenv, sőt ragaszkodás. Aki mégis panaszkodna, azt emlékeztetik rá: tudják, hol lakik otthon a családja.

Kurvafuttatás az egyetemen – Mirror, 2014. január 8. 

A lap arról számolt, miként látta el egy magyar bűnbanda örömlányokkal a Sussexi Egyetemre járó fiatalemberek szexuális igényeit. A vádlottak összesen 22 évet kaptak, amiért ötven magyar nőt szállítottak Nagy-Britanniába ebből a célból. Többféle helyszínen, sok esetben a diákszállásokon dolgoztatták őket a UK rangsorban 11. legjobb felsőoktatási intézményében. Volt, aki panaszkodott, őt a családjával fenyegették meg – megmutatva a szülők, testvérek fényképét, mondván, majd nekik esik bajuk –, vagy azzal, hogy odahaza úgy tudják, tisztességes munkát végez, de majd ők gondoskodnak róla, hogy az egész falu megtudja, hogy csak kurvák.

Valamennyi vádlott – Puskás Máté (25), Mohácsi Zoltán (36), Tóth István (34), Tóth Péter (28) és az egyetlen brit és egyben egyetlen női bandatag, Victoria Brown (25) tagadta a tízhetes tárgyalás során bűnösségét. Az esküdtszék azonban más véleményen volt, miután meghallgatta a tanúvallomásokat, amiket az időközben haza távozott áldozatok videokapcsolat és tolmács segítségével tettek a tárgyaláson.

Mate Puskas, Victoria Brown, Zoltan Mohacsi and Istvan and Peter Toth.jpg

Puskás, Brown, Mohácsi, Tóth István, Tóth Péter

Az üzelmek két éven át tartottak, ez alatt mintegy ötven nőt hozattak ki Angliába a vádlottak. A bűnbanda saját kezűleg intézte az útlevélkérelmeket, repülőjegyet, a transzfert és az online hirdetéseket. A Sussexi Egyetemen kívül folyt szobáztatás a kelet-sussexi Eastbourne, valamint a kenti Margate egy-egy bérlakásában is, de jó néhány szállodát is használtak e célra, így Gatwicken az Ibist, a Moat House-t, a Holiday Innt és az Europát, Crawleyban pedig az Arora hotel, de működött bordély a kelet-sussexi Falmer campusán is.

Az egyetemi személyzet akkor fogott gyanút, amikor Martin West gondnok 2011 márciusában e-mailt kapott, benne egy online szexhirdetés linkjével. A csatolt képen lévő nő háttere egyetemi helyszínről árulkodott. West egy kollégájával együtt magánnyomozásba kezdett, és eljutottak a Park Village néven ismert lakótömbbe, ahol fel is ismerték a hirdetésben szereplő őt. Ezután értesítették a rendőrséget.

A tárgyalás után az egyetem szóvivője hangsúlyozta, hogy az ügy semmiképp nem érinti a Sussexi Egyetem dolgozóit vagy diákjait – amit nehéz elhinni, lévén épp az ő szexuális igényeik kielégítésére hajtották végre a folytatólagosan elkövetett bűncselekményt.

victoriabrown.jpg

Victoria Brown

A szexmunkások egyike vallomásábaan elmondta: arra kényszerítették, hogy órákon át szórakoztassa a kucsaftokat, egészen addig, míg fizikai fájdalmai nem lettek. A ma már 27 éves budapesti nőt annak idején a lutoni repülőtérről vitték az eastbourne-i bérleménybe, és néhány órával később már fogadnia is kellett az első klienset.

A nyugat-sussexi Ashingtonban lakó Puskás hat évet kapott, Mohácsi (Ilford, Kelet-London) négyet. Az ugyancsak nyugat-sussexi Bognor lakosa, Brown három esztendőre vonult rács mögé. A Tóth testvérek – mindketten Eastbourne-ban laktak – a tárgyalás kezdetekor már szökésben voltak; őket távollétükben öt, illetve négy évre ítélték. Richard Hayward bíró a három jelen lévő vádlott előtt kijelentette, hogy viselkedésüket a társadalom visszataszítónak tartja.

A Birkhill-akció - Az Europol 2014. július 2-i jelentése

Az Europol az egy nappal korábbi Chaudary-per kapcsán foglalkozik a jelenséggel. A perben öt embert találtak bűnösnek, akik embercsempészettel foglalkoztak. Összesen 105 évet osztottak ki köztük.

Elítéltetésükhöz a Birkhill kódnéven emlegetett akció vezetett, amit a londoni Scotland Yard a magyar hatóságok és az Europol segítségével hajtott sikeresen végre. A banda becslések szerint körülbelül százhúsz nőt csempészett Angliába és hajtott erőszakkal a prostitúció igájába.

_75987245_trafficking.jpg

Fent: Vishal Chaudhary és Kovács Attila, lent: Kunal Chaudhary, Ábel Szilvia és Ábe Krisztián

A magyar-indiai maffiában szigorú hierarchia uralkodott; áldozataikat London területén kényszerítették „munkára” - volt, akinek húsz férfit is fogadnia kellett egy nap. Útlevelüket elvették. Házilag készített call centre-t üzemeltettek, s mintegy negyven mobiltelefon használatával kereskedelmi méretekben szervezték a „foglalásokat”. Minden készülék tartalmazta a lányok munkában használt nevét, tarifáját és a címét.

Mindig legalább tíz címük volt készenlétben. Ha csak mindegyik öt férfit fogadott fejenként 50 fontért, az is napi 2500 fontos bevételt jelentett – havi 75 ezer font sterlinget. De volt rá példa nem egyszer, hogy egy áldozat húsz férfit is fogadott egy nap. A tevékenységet a bandatagok hat évig folytatták, ez alatt nők százait zsákmányolták ki.

A Yard embercsempészettel és emberrablással foglalkozó egysége 2013 január 30-án tartóztatta le a négy legfontosabb gyanúsítottat, a többiek egy hónappal később kerültek horogra, egyikük Magyarországon, akit később kiadtak Angliának.

A tárgyalás részleteit az Independent ismertette. A Raul Singh és Aresh Khan álneveket is használó indiai Vishal Chaudhary, a 35 éves bandavezér, aki luxuslakásban élt a Canary Wharfon és Mercedes kabrióval járt, az észak-londoni Hendonban, egy ikerházban berendezett házi call centre-ből tartotta a gyeplőt. Harmincegy évet kapott.

Öt vádlott-társa – köztük Chaudhary öccse, Kunal (32), a Deloitte könyvelő- és tanácsadó multi egy magasabb rangú könyvelője a manchesteri Spinningfieldsben – összesen 70 esztendőt akasztott le.

Az áldozatokat Magyarországról, a Cseh Köztársaságból és Lengyelországból csábították el. Néhányuk épp csak betöltötte a 18. életévét. A csalinak feladott hirdetésekben takarítói, bébiszitteri és adminisztratív munkát ígértek, és nem tartották fontosnak a nyelvtudást – ennek önmagában is árulkodónak kellett volna lennie; de hát sok, a kelet-európai nyomorból és kilátástalanságból szabadulni akaró szerencsétlen, aki nem beszél nyelvet, meggyőzi magát, hogy anélkül is lehet munkája, és különben is, mindenki „ismer” valakit, aki nyelvtudás nélkül boldogult...

Nagy-Britanniai tapasztalataik annyira borzalmasak voltak, hogy a bírósági tolmács egy ízben elsírta magát. Alan Clark, a Scotland Yard nyomozó őrmestere az Independentnek azt nyilatkozta: „Elviselhetetlen volt úgy az érzelmi, mint a fizikai szenvedés, amit ezeknek a nőknek némelyike elszenvedett.”

CO65-2013 Krisztian Abel.JPG.gallery.jpg

Ábel Krisztián dolga volt  a rend és a fegyelem fenntartása

Az akkor 33 éves Ábel Krisztián (Green Lane, Ilford) feladata az volt, hogy a vonakodókat kínzással kényszerítse jobb belátásra. Ez olyan alkalmakkor fordult elő, amikor a kedves vendégnek „különleges igényei” voltak. Ábel egy húszas éveiben járó nőt arra kényszerített, hogy alávesse magát egy szadista kliens kívánságainak. Az áldozat súlyos sérüléseket szenvedett. Ez büntetés volt, mert Ábel megtudta, hogy a nő kifürkészte a lakás címét, ahol dolgozott. A prostituáltaknak szigorúan tilos volt tudniuk, hol vannak. Ábel huszonhat évet kapott.

Az úriember húga, a 24 éves Ábel Szilvia Budapesten került rendőrkézre; a magyar hatóságok kiadták Nagy-Britanniának, s a perben őt is bűnösnek találták, de megúszta négy és fél évvel.

A banda harmadik tagja, a 33 esztendős Kovács Attila (Highview Gardens, New Southgate) hat évet kapott.

A croydoni koronabíróságon összeült esküdtszék megtudta, hogy legalább százhúsz alkalommal vettek Angliába szóló repülőjegyet az áldozatoknak, akik Stansteadre, Lutonra érkeztek, onnét szállították őket barneti, Waltham Forest-i, haringeyi, Tower Hamlets-i, lambethi, brenti, westminsteri, enfielfi, hounslow-i, islingtoni, kensingtoni és chelsea-i bordélyokba.

Vishal Chaudaryt büntetése letöltése után kitoloncolják. Öccse, a deloitte-es Kunal Chaudhary, aki még 2002-ben, diákként érkezett az országba, azóta megszerezte a brit állampolgárságot, tőle ilyen könnyen nem szabadul Anglia.

A Burai-Blága banda – International Business Times, 2015. július 16. 

Nagyjából kétszázötven áldozata volt a hírhedt Burai-Blága bandának, amelynek tagjait összesen 55 évre küldte rács mögé a southwarki koronabíróság. Üzelmeiket Londonban és Peterborough-ban űzték éveken át, mígnem egy szökött áldozatuk bátorsága pontot nem tett az egyik legocsmányabb angliai magyar bűncselekmény-sorozat végére.

burai banda.jpg

A ma már 27 éves nő még Magyarországon ismerkedett meg Burai Jenővel, aki hamarosan nemi erőszakkal törte be, előbb Magyarországon, majd Ausztriában futtatta halálos fenyegetések közepette, mígnem 2013 nyarán Angliába hozta. A peterborough-i Star Roadon kényszerítették prostitúcióra napi mintegy tíz kuncsafttal. Burai ezután eladta őt a 38 éves Blága Zsoltnak a felé fennálló adóssága fejében.

Blága – a „Kígyó”, ahogyan az alvilágban ismerik – azt a tanácsot kapta Buraitól, hogy a nőt ütlegelni kell, ha nem engedelmeskedik. A Kígyó 2013 októberében a newhami Church Road-i bordélyba hurcolta az áldozatot, ahol bevezetésképpen kétszer megeőszakolta, majd a „munka” folytatására kényszerítette. Azt hitte, végképp betörte, de tévedett. Október utolsó napján az egyedül hagyott nő átmászott a kerítésen, eljutott az ilfordi rendőrségre és feljelentést tett.

blagazsolt_buraijeno.jpg

Blága és Burai

A rendőrség 2014 nyarán házkutatásokat foganatosított, négy nőt és hét férfit tartóztatott le, köztük Blágát és Burait. A magyar rendőrséggel való együttműködés tárta fel, hogy mindketten egy szélesebb körű bűnszervezet tagjai. Nem ezt az egy nőt terrorizálták ők, hanem mintegy kétszázötvenet, és mintegy ötven helyen szobáztattak Londonban és Peterborough-ban. Blága 14 évet, Burai hat év nyolc hónapot kapott a southwarki koronabíróságon. A többi bandatag tevékenységét összesen 34 évvel és hat hónappal jutalmazták.

Az ügyről részletesen beszámolt a Standard, magyar nyelven pedig a Skóciában szerkesztett Aberdeeni Magyarok is.

A „barbárok”: a Dárdai família Daily Mail, 2015. szeptember 28.  

Egy négytagú, Nagy-Britanniába áttelepült család két nőt tartott szexrabszolgának. Nem csak kizsákmányolták, de rendszeresen ütötték-verték is őket idősebb Dárdai Ferenc (42) vezetésével. A szadizmusból kivette részét a vele egyidős élettárs, Király Melánia, valamint fiaik, ifjabb Dárdai Ferenc (22) és Dárdai Dániel (19). A família összesen 17 évet kapott 2015 szeptemberében.

dardai.jpg

A rabszolgatartó Dárdai család feje

Az áldozatok napi teljesítménye öt férfi kiszolgálásáig terjedt. Az angol sajtóban „barbároknak” nevezett família átlagosan heti ezer font tiszta profitra tett szert, ami nem rossz nettó kereset Angliában, különösen, ha másnak kell megszenvednie érte.

kiraly.jpg

Meláni, a családanya

A 20 és 30 éves „dolgozók”, akiknek napi 150 fontot kellett kitermelniük, ha meg akarták úszni a verést, természetesen soha nem láttak a pénzből egyetlen pennyt sem. Mindkettejüket Dárdaiék boltoni otthonából mentették ki hathavi rabszolgaság után – egyikük egyéves gyerekével együtt. Az éheztetéstől lesoványodtak, csak naponta egyszer kaptak enni – legtöbbször vajas kenyeret. Hat hónap alatt húsz kilót fogyott az egyikük.

ferencdardai.jpg

Ifjabb Dárdai Ferenc, a rabszolgahajcsár

Miután három családtag bűnösnek vallotta magát, ítéletük igencsak enyhére sikeredett. A nagyobbik fiú járt a legrosszabbul hat évvel, mivel főleg ő verte a két nőt az anyjával, és ő tette fel a kliensvadász hirdetéseket is különféle felületekre; verések után élvezettel fojtogatta a rabszolgákat úgy, hogy egyikük egyszer el is vesztette az eszméletét.

dardaidaniel.jpg

Ártatlan Danika

A szülők 4-4 esztendőt kaptak, „Danika” pedig, aki ártatlanságát hangoztatta, csak hármat. Király Melánia annak ellenére nem kapott többet, hogy bevallotta, névházassággal segített hozzá a bevándorláshoz egy pakisztáni férfit.

A hatóságok felhívják a figyelmet, hogy aki a fentiekhez hasonló ügyről tud, az országosan hívható 0800 0121 700-as telefonszámon tehet bejelentést.

A magyarok nem felülreprezentáltak az angliai bűnözésben

daily-mail-crime-list1.jpg

A Daily News Hungary 2015. február 27-i áttekintése megállapítja, hogy a Nagy-Britanniában élő mintegy százezer magyar nem képviselteti magát kiugró mértékben a bűnözésben. A fenti, nagy port felvert esetek kivételesnek számítanak. A Daily News Hungary cikke a Daily Mailre, illetve az igazságügyi minisztérium adataira hivatkozik.

daily-mail-crime-list2.jpg

Eszerint a lopás, a betörés és a csalás műfajaiban a románok a csúcstartók, de a litvánok, a lengyelek és az írek is az élvonalban vannak. A vizsgált féléves időszakban 39 ezer 773 letartóztatás történt, ebből majdnem ötezret foganatosítottak külföldiek terhére. Az Egyesült Királyságban 126 ezer román él, közülük 760 került rendőrkézre, ami azt jelenti, hogy egy román letartóztatására nyolcszor nagyobb az esély, mint egy angoléra. A magyarok ezzel szemben nem szerepelnek még a nemzetek húszas listáján sem.


vissza

facebooktwitteremail