Putyin újratöltve

Már megint jön Putyin. Volt már ilyen, nem is olyan rég, de az más volt, teljesen más. Akkor a Fehér Házban Obama lakott, a Downing Streeten pedig Cameron. Akkor is volt közlekedési káosz, a fontoskodó rendőrök akkor is vegzálták a polgárokat, de a hangulat merőben különböző volt. Putyin akkor is ugyanaz volt, aki mindig is. Az oligarchák által hatalomba emelt bűnöző, aki 21. századi szintre fejlesztette saját népének a kirablását.

180663.jpg

Putyin már akkor sem volt kívánatos vendég a szabad világban, pedig akkor még csak a Krímet kebelezte be. Hol volt akkor még a szíriai városok szőnyegbombázása, a civilek ezreinek szándékos kiirtása, de Orbán meghívta, és ő jött, mert végre fogadták egy EU-s országban. Itt lelkes tanítványa várta, aki liberális rendszerváltóból napjainkra demokratikusan megválasztott illiberális zsebdiktátorrá nőtte ki magát.

Akkor meg széllel szemben, szúrós londoni, washingtoni es brüsszeli tekintetek kereszttüzében mosolyogtak ezek ketten a kamerákba. Azóta viszont lett Brexit és Trump. Obama már Sir Richard Bransonnal nyaral, Cameron pedig a NATO-t igazgatja és előadásokat tart.

orban5x.jpg

Legutóbb, amikor itt volt Putyin, eszembe jutott a „Yes we can guy” az óceán túloldalán, mega nem hibátlan, kicsit talán konzervatív, de zsigerből demokrata Cameron, és tudtam, hogy a hozzám hasonló gondolkodású magyarok nincsenek egyedül a világban. A második világháború után jobb lett a világ, közös globális értékrend alakult ki, ahol voltak tabuk és volt egyensúly. A tabukért sok millió ember fizetett az életével, és a vilag elindult a gazdasági és társadalmi fejlődés útján. A NATO és az EU egységesen kiállt ezen értékek mellett, és megvédte őket az ezeknek ártani akaróktól.

Most ez a világrend belülről repedezik. Álhírekkel és félelemkufárkodással meghülyített emberek szavaztak saját maguk ellen és gyengítették meg a saját sziklaszilárd bástyáikat. Repedező bástyáink tövében már csorgatja nyálát a KGB-s kutya és a farvizen felúszni akaró Orbán Viktor.

Nekem te ne blog


vissza

facebooktwitteremail