Uri Geller és a Stargate program

Nemrég nyilvánosságra hozott CIA-akták tanúsága szerint az amerikai titkosszolgálat kísérleteket végzett a magyar-izraeli-brit parafenoménen.

Az 1946-ban Tel-Avivban, Magyarországról kivándorolt szülők gyermekeként született Gellér György, aki jelenleg Angliában, a berkshire-i Sonning-on-Thamesben él brit állampolgárként, egy Stargate nevű programban vett részt. Ennek során azt vizsgálták tudományos eszközökkel, vajon az olyan pszichés képességek, mint például a gondolatolvasás, felhasználhatók-e kémkedési eszköz avagy fegyver gyanánt.

MAIN-uri.jpg

Geller berkshire-i palotája...

Uri Geller egy sor bizarr titkos kísérlet alanya lett annak érdekében, hogy pszichés képességeit csapásmérő eszközként használhassák fel.

2D5EEB3C00000578-3273895-Outside_the_house_Geller_s_Cadillac_is_covered_with_more_than_3_-a-7_1444905611007.jpg

..és az összehajlítgatott evőeszközzel teliragasztott járgánya

A kanálhajlítgató parafenoménként világhíressé – és kőgazdaggá – vált Geller a hetvenes években a Stanford Research Institute vendégeként vett részt a kísérletekben, amelyek a Stargate program égisze alatt zajlottak. A Stargate sok minden mással, így UFO-észlelésekkel is foglalkozott, ezzel különféle összeesküvés-elméleteket váltva ki. 2009-ben George Clooney és Ewan McGregor főszereplésével vígjáték is készült róla Kecskebűvölők (The Men Who Stare At Goats) címmel.

A Stargate kódnév tulajdonképpen a Védelmi Hírszerző Ügynökség (Defence Intelligence Agency – DIA) által 1978-ban, a marylandi Fort Meade-ben alapított titkos katonai egységet takarta. Célja annak megállapítása volt, vajon a különféle, kevéssé ismert pszichés jelenségek milyen hasznára lehetnek a hadseregnek és a különféle hírszerző szervezeteknek.

uri03.jpg

A Stargate két tudós résztvevőjével

Uri Geller az egy hétig tartó kísérletek során elszigetelt és bekamerázott helyiségben tartózkodott. A tesztek egy része rajzolásról szólt. Egy szót választottak ki véletlenszerűen egy szótárból. Az első ilyen szó a „fuse” (detonátor) volt. Valaki ennek nyomán egy petárdát rajzolt egy másik helyiségben, majd a rajzot Geller szobájának falára ragasztották kívülről, és az interkomon közölték vele, hogy készen van a rajz. „Csaknem azonnali válasza az volt, hogy látott egy hengert, amiből valami zaj jött ki”, írja a CIA-dokumentum.

uri04_1.jpg

i04_2.jpg

Rajz a Naprendszerről, alatta Uri válasza

_1.jpg

uri05_2.jpg

A második szó a „bunch” (fürt) volt, és a tudós egy fürt szőlőt rajzolt. Geller „bíbor körökről” számolt be, majd le is rajzolta, amit gondol – ugyancsak egy fürt szőlő volt az.

uri06_1.jpg

uri06_2.jpg

Még számos rajzos kísérletet végeztek, Uri ez utóbbit alá is írta latin betűkkel és héberül

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy Uri meggyőzően igazolta, hogy paranormális képességek birtokában van.

urigelller.jpg

Geller 2013-ban lebbentette fel a fátylat kém-múltjáról. Mint mondta, a kanálhajlítgatás – amit sokan csak bűvésztrükknek tartottak – ennek a fedőtevékenységeként szolgált. A parafenomén állítása szerint nem csak a CIA-nak, de az izraeli titkosszolgálatnak, a Moszadnak is dolgozott a hidegháború idején.


vissza

facebooktwitteremail