Szírek az angliai bűnözés élvonalában

Egy év alatt 900 szíriai bűnelkövetőt tartóztattak le Angliában és Walesben. Az adat döbbenetes, hiszen szíriai migráns mindössze néhány ezer van az egész Egyesült Királyságban. Az Express a Sun nyomán ír a fejleményről

Mint arról többször beszámoltunk, London néhány éven belül húszezer – elvileg biztonsági szempontból leellenőrzött – szíriai menekült, elsősorban családok befogadását tervezi. Ebből a célból az önkormányzatok pályázhatnak a menekültek befogadására és az azzal járó anyagi támogatásra.

SSS-608766.jpg

Van, ahol nem zökkenőmentes a jövevények élete, miután fáznak és unatkoznak, de az is előfordul, hogy közösségek vállalják át a helyhatóságoktól a menekültek elhelyezését, mint tette azt nemrég egy londoni hitközség, amely ötvenezer fontot próbál jelenleg összegyűjteni egy szír család rendelkezésére bocsátandó lakás – felújítására.

Jótett helyébe azonban nem mindig várható jó. Az elmúlt évben kilencszáz szír állampogár csuklóján kattant bilincs Anglia és Wales területén, és a befogadási akciót bírálók szerint egyáltalán nem biztos, hogy kellő alapossággal válogatták ki az országba beengedett migránsokat. Négyük ellen azért emeltek vádat, mert két tizennégy éves kislányt molesztáltak, kőhajításnyira a Newcastle United stadionjától. Többeket nemi erőszakkal és gyermekek kínzásával gyanúsítanak.

2016 március végi adatok szerint a UK területén menedékjogért folyamodó nációk közül a szírek voltak a hatodik legnagyobb csoport, 2539 fő; ezek 87 %-a meg is kapta a menekültstátuszt – miközben 2015 folyamán az összes kérelem közel kétharmadát elutasították.

reklám

front_cover.jpg

reklám

London politikája eközben mindinkább azt tükrözte, hogy a menekülteken a helyszínen kell segíteni; ennek jegyében a UK több mint 2,3 milliárd fontot költött a menekültsegélyezésre Szíriában és a környező országokban, és ezzel a második legnagyobb donorország lett az Egyesült Államok után. Úgy tűnik, a jövőben is ez lesz a leginkább járható út – a menekültproblémát mindig a helyszínen kell kezelni, mert az exportálása semmi jóra nem vezet.


vissza

facebooktwitteremail