Kitilthatnak Angliából, ha nincs munkád

Amber Rudd belügyminiszter asszony szerint megnehezülhet 2019-től az áttelepülés, ha az EU-s állampolgár nem rendelkezik állással.

Tavaly 82 ezren érkeztek kimondottan munkavállalás céljával az Egyesült Királyságba, zömében a kelet-európai és balti államokból, de továbbra is jelentős a dél-európai régióból érkező görögök, olaszok, portugálok és spanyolok száma is.

A kormány évek óta ígéri az áttelepülés csökkentését, jóllehet nem világos, miért, mivel az egészségügytől a vendéglátásig, a kereskedelemtől a mezőgazdaságig és az építőipartól a közlekedésig számos ipari és szolgáltatási ágazat jelezte: hatalmas gondokkal nézne szembe, ha a jövőben nélkülöznie kéne a külföldi munkaerőt.

Amber-Rudd-spoke-to-the-Home-Affairs-select-committee-on-Tuesday-811331.jpg

Amber Rudd belügyminiszter asszony most ismét az áttelepülők számának csökkentését ígérte, jóllehet hozzátette, hogy ennek eléréséhez „némi időre” van szükség. A politikus a belügyi bizottság előtt úgy fogalmazott, ma még nem tudja megbecsülni, mennyi külföldire lesz szükség a Brexit után, de hogy éves szinten a 82 ezer áttelepült túl sok, abban már most biztos.

Az Európai Unióból való kilépés után London magának kívánja fenntartani a jogot, hogy kiket engedjen tartósan letelepülni a UK-ben, mivel a továbbiakban nem kell majd biztosítania a szabad mozgás jogát. Amber Rudd azonban említette azt is, hogy az üzleti szférának a továbbiakban is hozzá kell férnie a szükséges munkaerőhöz.


vissza

facebooktwitteremail