Tragédia Veronánál, magyar nemzeti gyász

Tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók a Verona mellett balesetet szenvedett, magyar középiskolás diákokat szállító autóbusz roncsai közül - közölte szombat reggel az olasz rendőrség parancsnoka, Geralomo Lacquaniti. Az áldozatok nem tudták időben elhagyni a baleset után kigyulladt és teljesen kiégett járművet.

bus.jpg

A rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy ismereteik szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról. Harminckilenc sérültet veronai kórházakba vittek.

Az autóbuszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott azon a magyar buszon, amely balesetet szenvedett péntek éjjel Olaszországban, Verona közelében. Tóth Gábor szerint a hivatalos utaslista szerint 54-en voltak a buszon. Az iskola évek óta a Pizolit Busz Kft.-vel utazik sítáborba, mindig ugyanarra a helyre Franciaországba. Az önköltséges táborokat a testnevelő tanárok szervezik. Hozzátette: a gimnázium minden utazásnál köt élet-, baleset- és csomagbiztosítást a résztvevőkre, ami a sérültek ellátására, az érintettek kompenzációjára is kiterjed.

bus-a4.jpg

Tóth Gábor kérdésre válaszolva elmondta, hogy az itthon maradt diákoknak osztályfőnökök, iskolapszichológus, és más pszichológusok közreműködésével segítenek abban, hogy feldolgozzák valamilyen módon a tragédiát.

Két főállású magyar sofőr vezette a péntek éjjel az olaszországi Verona közelében súlyos balesetet szenvedett buszt, szemben a korábbi hírekkel, amelyek francia sofőrről szóltak. A Setra márkájú, 57+2 személyes autóbusz jó műszaki állapotú volt, sofőrjei régóta vezető, gyakorlott szakembereknek számítanak.

C_2_articolo_3052454_upiImagepp.jpg

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította. Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt felvonják, majd félárbocra eresztik. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani. A kormány rendelete szombaton 18 órakor lépett hatályba.

bus-2-990x550.jpg

Magyar rendőrségi szakemberek az olasz hatóságok munkáját fogják segíteni. A magyar rendőrség minden segítséget megad az olasz hatóságoknak a baleset körülményeinek mielőbbi tisztázása érdekében. A csoport vezetője Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályvezetője. Vele utazik Jámbor István rendőr alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályvezetője és Fiore András rendőr százados, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda olaszul beszélő munkatársa.

incidente-bus-verona.jpg

Folyamatosan pszichológusok, pszichiáterek segítik a veronai buszbalesetben érintett Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit - nyilatkozta Palkovics László oktatási államtitkár, aki kiemelt fontosságúnak nevezte továbbá, hogy a sérült gyermekeket semmilyen hátrány ne érje a következő időszakban tanulmányaik, akár az érettségi során.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete közleményében Jean-Claude Juncker szerint semmilyen nyilatkozat nem enyhíthet azon a fájdalmon, amelyet ez a tragikus veszteség okozott, „de gondolataimban a baleset áldozataival és szeretteikkel vagyok, akik gyászolnak, és a nemzettel, amely együtt gyászol velük”.

tulelok.jpg

Néhányan a túlélők közül

A veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül négyet akár már vasárnap hazaszállíthatnak Magyarországra – mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, aki a sérültekért indult magyar mentőcsoporttal tartózkodik a helyszínen. A hat súlyos sérült közül ketten életveszélyes, válságos állapotban vannak, életfunkcióikat gépekkel tartják fenn. Az életveszélyes állapotban lévő sérültek a legmagasabb szintű ellátásban részesülnek az egyik veronai kórházban, ahol az olaszországi viszonyokhoz képest is magas a színvonal.

A kiégett autóbusz váza szombat délután még a baleset helyszínén volt, az olasz hatóságok ponyvákkal takarták le a roncsot, hogy a későbbi vizsgálatok érdekében védjék az időjárás viszontagságai elől. A baleset körülményei továbbra is tisztázatlanok, a körülményeket vizsgálják. Egyelőre nem ismert a busz pontos műszaki állapota és az sem, hogy a sofőrök mikor váltották egymást.

szinyei.jpg

Megrendült emberek mécseseket és virágokat hoztak a Szinyei Merse Pál Gimnázium épülete elé

Az olasz sajtóban hősként ünneplik azt a tanárt, aki több gyereket is kimentett a buszból. A tudósító elmondta azt is, hogy a veronai és a környéken élő magyarok egy emberként mozdultak meg a tragédia hírére, rengetegen ajánlottak segítséget. A Római Magyar Akadémián pedig este virrasztást tartanak az áldozatok emlékére. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail