Szír migránsok költöznének egy londoni zsinagógába

A Streathamben található Dél-londoni Liberális Zsinagóga kétszobás lakást készül kialakítani egy jelenleg Lambethben lakó szír család számára, jelenti a Guardian

Ötvenezer font sterlingre van szükség ahhoz, hogy a zsinagóga épületében lévő, használaton kívüli gondnoki lakást felújítsák és bebútorozzák, így alkalmassá téve arra, hogy a szír család ott elhelyezkedhessen.

Nem tévedés: nem ötezer, hanem ötvenezer fontot szánnak erre a célra, miközben köztudott, hogy magyarok, lengyelek, románok, baltiak tízezrei néhány ezer fonttal, de sok esetben az utolsó ezer fontjukkal érkeztek meg Angliába és kezdtek sikeresen új életet.

p1110567.jpg

A streathami zsinagóga épülete

Alice Alphandary, a hitközség elnökasszonya arról számolt be a Guardiannek, hogy közösségük sok tagja számára személyes ügyről van szó. Hivatkozik arra, hogy a zsidóók maguk is sok esetben menekültek voltak, az ő édesapja például az 1950-es években érkezett ilyen minőségben Angliába. Most szeretnék visszafizetni az akkori támogatást a menekültek új generációjának – mondta.

A zsinagóga, amelynek közössége a Liberális Júdaizmus mozgalomhoz tartozónak vallja magát, tagja a Citizens UK szervezetnek, amely a migránspártiság és az úgynevezett „társadalmi igazságosság” egyik legnagyobb bajnoka az Egyesült Királyságban.

A kormány korábbi döntése értelmében 2020-ig húszezer veszélyeztetett szíriait, elsősorban gyermekes családokat fogad be a UK – alapos biztonsági ellenőrzés után –, és a befogadó programra megfelelő támogatás fejében az önkormányzatok pályázhatnak. Így került korábban két szír család a skóciai Bute szigetére, ahol azonban rendkívüli módon unatkoztak, nem lévén semmilyen szórakozásuk és munkájuk – mint arról beszámoltunk. A program mögött meghúzódó egyik cél éppen az, hogy a migránsokat szétszórják, és ne tudjanak automatikusan egymás társaságát keresve nagyvárosi iszlamista gettókba tömörülni. Eddig százhatvannál több önkormányzat jelezte részvételi szándékát a programban.

Ilyen pályázat keretében jutott húsz menekült családhoz Lambeth is. Közülük eddig hat famíliát sikerült a kerületben lakáshoz juttatni, ezek közül egy házaspár és négy gyermekük Justin Welby canterbury érsek rezidenciája, a Lambeth Palace kertjének egy házikójában kapott elhelyezést. További két család februárban kap lakást.

lambethg.jpg

A Lambeth Palace

Welby érsek és Amber Rudd belügyminiszter asszony a múlt hónapban indítottak kampányt a különféle közösségek, egyházak, humanitárius szervezetek és migránssegítők között annak érdekében, hogy további menekülteket juttathassanak lakáshoz, de csak két további szír családot tudtak elhelyezni.

Erre a felhívásra jelentkezett Alpandary hitközsége. Az ötvenezer fontos költséget – amiért akár két évre igen tisztességes házat lehet bérelni London jobb negyedeiben is – azzal magyarázza, hogy a gondnoki lakást nem csak fel kell újítani és be kell bútorozni, de abban új fürdőszobát és konyhát is ki kell alakítani – nem is akármilyet: olyat, amivel maguk a hitközségi tagok is beérnék a saját otthonukban.

Louise Freedman and Alice Alphandary present Rabbi Janet Darley (centre) with a leaving gift.jpg

A kép jobb szélén a hitközség elnökasszonya

A hitközségnek 220 felnőtt tagja van, és az elnökasszony szerint igen nagy lelkesedéssel karolták fel az ügyet, mivel nagy lehetőséget látnak abban, hogy megmutassák, miként viselkednek a felelősségtudattal rendelkező zsidók. „Ábrahám sátra projektnek” nevezték el a tervüket, a vendégszeretetéről híres ősapa – az első zsidó – után, aki a szíves vendéglátást vallási kötelezettséggé tette.

Danny-on-GMB.png

Danny Rich

Danny Rich, a Liberális Júdaizmus mozgalom vezető rabbija, aki egyben a National Refugee Welcome Board, vagyis a menekültek szívesen fogadására alakult országos bizottság társelnöke is, azt nyilatkozta: „A Liberális Júdaizmus vezető partner volt a szíriai menekültek Nagy-Britanniába hozatalára irányuló kampányban. Nem pusztán önnön történelmünk miatt cselekedtünk így, amely emlékeztet bennünket a világ által magukra hagyott emberek sorsára, de azért is, mert a zsidó Bibliában az egyedüli legtöbbet idézett etikai utasítás így hangzik: 'Szeresd az idegent, mert tudod, mit jelentett idegennek lenni Egyiptom földjén.'”

Amely parancsolat a hagyományhű zsidóság értelmezése szerint kizárólag a zsidónak betért idegenre vonatkozik.

Az adománygyűjtést a jövő hónapban kezdi meg a zsinagóga egy jótékony célú rendezvénnyel. A részleteket honlapjukról lehet megtudni. Az emberbaráti gesztus esetleges fejleményeitől természetesen be fogunk számolni.


vissza

facebooktwitteremail