Mire jó a kamu útlevél?

A kamu útlevél első pillantásra teljesen olyan, mintha igazi lenne. Nem az, de mégsem nevezhezjük hamisnak vagy hamisítottnak, hiszen legtöbbnyire nem létező országok vagy útlevelet saját jogon ki soha nem bocsátó országok nevében nyomtatják őket. De mi végre?

220px-New_Granada_camouflage_passport_cover_with_Dominica_motto_and_barry_wavy_shield.jpg

Kamu útlevelet vehetünk egész csomag kamu személyazonosító okmány – így nemzetközi jogosítvány, klubtagsági kártyák, biztosítási papírok és sok más efféle – kíséretében. A jelenségnek komoly történelme van, a kilencvenes évek első felében a Newsweekben is hirdették a camouflage passportokat, komolyan azonban leginkább 1998 óta veszik őket.

Ez volt ugyanis az év, amikor a houstoni Donna Walker a Financial Timesban elmondta: tíz évvel korábban találta ki a dolgot, amikor tudomást szerzett arról, hogy egy eltérített gép utasát amerikai állampolgársága miatt lőtték agyon a terroristák.

Walker abból indult ki, hogy a gyilkosok nem feltétlenül naprakészek a világ mintegy kétszáz országa és területe útlevélkínálatából, így könnyen átverhetők sohasem létezett, vagy már nem létező, vagy más nevet viselő, esetleg létező, de senki által el nem ismert entitások úti okmányaival. Kérdést intézett tehát a Srí Lanka-i nagykövetséghez, vajon az ország rendelkezik-e még jogokkal régi neve, a Ceylon felett, és amikor nemleges választ kapott, az Egyesült Államok Külügyminisztériumát kérdezte meg: milyen jogszabályba ütközik az, ha ceyloni útlevelet állít elő.

Nem tudtak ilyen jogszabályt mutatni neki.

Walker létrehozta az International Documents Service-t, és százával nyomtatta és adta el a kamu útleveleket. Voltak, akik nem értették, mire jó az egész – de Kuvait iraki lerohanása után már mindenki tudta, mekkora az ötlet. Akkor ugyanis európai olajcégek vezetői Walker kamu dokumentumaival menekültek át Jordániába Szaddám Huszein nemzetközi jogban és útlevélügyekben kevéssé jártas dúvadai elől. Ez volt az első eset, hogy a kamu útlevelek életet mentettek – gazdáik igazolni tudták, hogy nem túl érdekes emberek egy nem túl érdekes országból.

A kamu útleveleket leggyakrabban egykori gyarmatok nevében bocsátják ki, amelyek megváltoztatták nevüket és függetlenek lettek. Népszerűek az olyan helyek, amik egy valós országon belül léteznek, de sosem adtak ki útlevelet, nem is képesek erre, mint például a Brit Hebridák szigetcsoport, ami mindig is integráns része volt Skóciának. Fontos, hogy a név valahonnét ismerősen csengjen az ellenséges hivatalnoknak, fegyveresnek. Ilyen nevek a Brit Guiana (ma csak Guyana), a Brit Honduras (azaz Belize), Hong Kong (ami ma már a Kommunista Kína része), a Brit Nyugat-India (sosem adott ki útlevelet), vagy Burma (aminek a hivatalos neve régóta Myanmar).

Aki nem szeretne olyan útlevelet, amin a „brit” megjelölés szerepel, választhatja Holland Guianát (ma: Suriname), Kelet-Szamoát (jelenleg Amerikai Szamoa), Holland Kelet-Indiát (ez Indonézia), Új-Granadát (ez a köztársaság 1831 és 1858 között állt fenn, ma Kolumbia és Panama osztozik területén).

BRIT HOND 175D.jpg

Aki egzotikusabb útiokmányra vágyik, rendelhet Új-Hebridák-i útlevelet (ma Vanuatu), rhodesiait (Zimbabwe), dél-vietnamit (Vietnam), spanyol-guineait (ma Egyenlítői Guinea) vagy zanzibárit (ma Tanzánia része). Sőt, szovjet útlevél használata is megkockáztatható, ha abban bízunk, hogy ellenőreink nem tudják: 1991 óta nem létezik már a Szovjetunió.

A kamu útlevelek szószólói életmentésre hivatkoznak, arra, hogy egy harmadik világban kirobbanó zavargás, forradalom vagy puccs idején könnyebben menekül egy magát kelet-szamoainak kiadó állampolgár, mint egy angolszász. Mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek az okmányok a vám kijátszására, illegális bevándorlásra, pénzmosásra és a legkülönfélébb bűncselekmények elkövetésére használható fel. A 9/11 merényletek után az Egyesült Államokban korlátozták a kereskedelmüket, bár birtoklásuk semmilyen törvénybe nem ütközik a többi angolszász államban vagy az Európai Unióban, ahol listát vezetnek a létező kamuútlevelekről, amik természetesen minden tekintetben érvénytelenek a huszonnyolcak területén.

A kamu útlevelektől megkülönböztetendők az úgynevezett fantázia-útlevelek, amiket érdekességként, szuvenírként árulnak több helyen. Így az Irokéz Konföderáció saját útlevelet adott ki, csakúgy, mint Nevada vagy Texas, avagy a floridai Key West mikronemzete, az úgynevezett Conch Köztársaság. De találkozhatunk a mandzsukói ideiglenes kormány, Újfundland vagy Labrador által kiadott szuvenír-útlevéllel is.

nevada.jpg

A „Tajvani Köztársaság” útlevelét a tajvai függetlenséget támogató csoportok adják ki. Érdekesség, hogy egy los-angelesi lakosnak sikerült egy ilyen útlevélbe brazil vízumot kapni és be is utazott vele – miközben letartóztattak egy utast, aki a Kínai Köztársaság okmányával utazott. Ez utóbbi Tajvan hivatalos neve, a brazil határőrök azonban ezt nem tudták, és azt hitték, az illető a Kínai Népköztársaságból jön. Vannak, akik azt állítják, a „Republic of Taiwan” feliratú könyvecskével sikeresen kaptak letelepedési engedélyt a közép-amerikai Belize-ben.


vissza

facebooktwitteremail