Assange nem adja fel magát, pedig azt ígérte

Julian Assange, a WikiLeaks szivárogtató oldal alapítója továbbra is marad a londoni ecuadori nagykövetség vendége, pedig korábban kijelentette: feladja magát, ha Barack Obama megkegyelmez Chelsea (korábban Bradley) Manningnek, a WikiLeaksnek több százezer dokumentumot átadó volt amerikai katonának és egykori férfinak. Obama enyhítette - lényegében elengedte - Manning börtönbüntetését, aki májusban szabadul. 

assan.jpg

A WikiLeaks a Twitteren először tavaly szeptemberben közölte, hogy Assange feladja magát, ha az amerikai elnök kegyelemben részesíti Manninget. Ezt egy hete, január 12-én ismét megerősítette a WikiLeaks: feltételének teljesülésével Assange beleegyezik abba, hogy kiadják az Egyesült Államoknak.

Barry Pollack, Assange Egyesült Államokbeli ügyvédje szerdán viszont azt közölte, hogy Manning büntetésének enyhítése nem felel meg a WikiLeaks alapító által szabott feltételeknek, ugyanis Assange a volt katona kegyelemben részesítését és azonnali szabadon engedését kérte. Ez tényszerűen nem igaz, mivel a Twitteren közétett feltételek nem említettek azonnali szabadlábra helyezést.

assange_photo_free_bradley_manning_0.jpg

Manninget 2013-ban ítélték 35 évi szabadságvesztésre, mert átadott a Wikileaksnek mintegy 750 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot és videofelvételt. Manning 2009-ben a katonai hírszerzés elemzőjeként szolgált Irakban, 2010-ben szivárogtatta ki a bizalmas anyagokat. Az akkor még Bradley Manningként ismert katonát ugyanebben az évben fogták el az amerikai hatóságok, 2011 óta pedig a Kansas állambeli katonai börtönében raboskodik.

A nemi diszfóriája miatt hormonkezelést kapó Manning kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg a börtönben, és többször kérte, hogy szállítsák át egy női intézménybe. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail