Moszkva továbbra is szívesen látja Snowdent

Oroszország két évvel meghosszabbította Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját eláruló informatikus tartózkodási engedélyét, közölte az orosz külügyi szóvivő.

maria.jpg

Marija Zaharova

Marija Zaharova szóvivő Facebook-bejegyzésében Mike Morellnek, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatóhelyettesének arra a kijelentésére reagált, amely szerint Oroszországnak most Snowden kiadatásával „kitűnő alkalma nyílik” arra, hogy megajándékozza Donald Trump megválasztott elnököt.

Zaharova nevetségesnek nevezte, hogy Morell nem értesült arról, hogy Oroszország éppen most hosszabbította meg két évvel Snowden tartózkodási engedélyét. A szóvivő „az árulás ideológiájának” nevezte Morell javaslatát, megjegyezve: most már mindenki számára érthető, hogy a CIA-nál normális ügymenetnek számít embereket odaajándékozni és feladni azokat, akik védelmet keresnek.

Snowden.jpg

Edward Snowden

Edward Snowden 2013-ban hozott nyilvánosságra szigorúan titkos dokumentumokat arról, hogy az NSA tömeges adatgyűjtést folytat és lehallgatóprogramokkal figyeli az amerikai állampolgárokat és külföldi vezetőket, köztük európai szövetséges országainak politikusait is. Snowden akkor Oroszországba menekült. Hazatérése és bírósági tárgyalása esetén harminc évig tartó börtönbüntetés várhat rá.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője kedden nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy Snowden elnöki kegyelemben részesül. Megjegyezte, hogy az Oroszországba szökött informatikus nem küldött ilyen kérvényt az amerikai igazságügyi minisztériumhoz. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy Snowden ellen komoly vádak fogalmazódtak meg, és el kell érni, hogy visszatérjen az Egyesült Államokba.

Az amerikai informatikus egyébként a Twitter közösségi portálon megköszönte Barack Obama amerikai elnöknek, hogy enyhítette Chelsea Manning büntetését. Obama három nappal a hatalomátadás előtt elengedett 29 évet a 35 esztendei böntönre ítélt, a WikiLeaksnek szivárogtató áruló büntetéséből, aki így már májusban szabadulhat.

AP_bradley_manning_dm_130610_33x16_1600.jpg

Bradley Manning ítélethirdetéskor

Az időközben nővé átalakult Bradley Manning volt az amerikai hadseregnek az a munkatársa, aki több mint 700 ezer oldalnyi titkos dokumentumot, továbbá videók sokaságát juttatta el a WikiLeakshez. Ezek között vannak az iraki és az afganisztáni háborúról szóló titkos iratok, a guantánamói fogolytáborról szóló feljegyzések, különféle – a világ különböző országaiból érkezett – amerikai diplomáciai táviratok, Irakban és Afganisztánban végrehajtott katonai akciókat mutató videók.

Manning 2009 ősze és 2010 tavasza között folyamatosan szivárogtatta a titkos információkat Julian Assange WikiLeaks-alapítónak. Manning akkor a hírszerzés elemzőjeként dolgozott az iraki fővárosban, és az amerikai védelmi minisztérium belső hálózatáról töltötte le a szigorúan bizalmas anyagokat. 2010 tavaszán fülelték és tartóztatták le.

chelseamanning.jpg

Ez lett belőle

Először egy kuvaiti börtönbe vitték, majd egy marylandi katonai bázison hadbíróság tárgyalta ügyét. 2013-ban felmentették ugyan a halálbüntetéssel járó hazaárulás vádja alól, de több más vádpontban bűnösnek találva 35 évi börtönbüntetést szabtak ki rá. Manning nővé operáltatta át magát, és felvette a Chelsea nevet. A kansasi börtönben, ahol büntetését töltötte, kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg és többször eredménytelenül kérvényezte, hogy szállítsák át női börtönbe.

manning_2.jpg

Kívánságuk parancs

Manning büntetésének csökkentését Ashton Carter védelmi miniszter határozottan ellenezte, Obama az ő akarata ellenére hozta meg döntését. Felháborodottan reagáltak engedékenységére republikánus politikusok is: Paul Ryan házelnök közleményében felháborítónak mondta Obama lépését, és rámutatott arra, hogy a távozó elnök veszélyes precedenst teremtett, az amerikai nemzet biztonságát veszélyeztetőket ezek után nehéz lesz felelősségre vonni. Tiltakoznak a képviselőház és a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának vezetői, Mac Thornberry texasi és John McCain arizonai politikusok is.

Obama Manningen kívül még 209 elítéltnek enyhítette kedden a büntetését, 64 elítéltet pedig kegyelemben részesített, köztük James Cartwright tábornokot, aki egy, az iráni atomprogrammal összefüggő FBI-nyomozás ügyében szivárogtatott ki információkat a sajtónak. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail