Aranykincsre bukkantak egy ódon zongorában

Jelentős aranykincsre bukkantak egy öreg zongorában Shropshire grófságban, amikor a zongora új tulajdonosai karácsony előtt megjavíttatták és felhangoltatták új szerzeményüket. Szakemberek szerint az értékes leletet szándékosan rejtették el a hangszerben több mint száz éve.

A kincs eredetéről vizsgálatot indított Shrewsbury bírósága, megpróbálják megállapítani, hogy létezhet-e örökös, aki igényt tart rá, valamint azt, hogy műkincsként kell-e nyilvántartani.

bn.jpg

A kincs eredete után a British Museum nyomoz

A vizsgálatok kiderítették, hogy a Londonban készül zongorát 1906-ban adták el egy Saffron Walden-i zeneboltnak. 1983-ig azonban nem ismert a története, akkor vásárolta meg egy térségbeli család, aki később Shropshire grófságba költözött. Új tulajdonosai ingyen jutottak a hangszerhez, és bejelentették a kincs fellelését a ludlow-i múzeumnak.

Peter Reavill, a British Museum szakembere a leletet „elképesztő gyűjteménynek” nevezte. „A mostani tulajdonosok bejöttek a múzeumba és kiterítették az asztalra a kincseket. Régész vagyok, műkincsekkel foglalkozom, de leginkább középkori brossokkal. Soha nem láttam ehhez foghatót”, mondta a szakember.

A kincsekről mindaddig nem tesznek közzé semmilyen részletet, amíg folyik a kutatás a lehetséges tulajdonosok után. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail