BBC, 444: hírhamisítás felsőfokon

Különlegesen aljas hírhamisítást követett el a brit adófizetők pénzén eltartott BBC a vasárnapi jeruzsálemi terrorgyilkosság ürügyén, bár a budapesti 444 szennyportál még ezt is alul bírta múlni. Nem szokásunk más médiumokat minősíteni, de ezt most nem lehet megállni.

Mint ismeretes, vasárnap, a kora délutáni órákban jeruzsálemi illetőségű arab iszlamista hajtott buszról leszálló katonák csoportjába, meggyilkolva három lányt és egy fiatalembert. A történtek után pillanatokkal teljesen egyértelmű volt, hogy mi történt – akárcsak korábban Nizzában, vagy Berlinben, ahol eleinte a meggyilkolt lengyel sofőrre akarták kenni a terrorcselekmény elkövetését.

bbc.jpg

A Twitteren közzétett „híradásában” a BBC a következőt bírta kiadni:

„Driver of lorry shot in Jerusalem after allegedly ramming pedestrians, injuring at least 15, Israeli media reports”

Azaz:

Teherautó sofőrjét lőtték agyon Jeruzsálemben, miután állítólag gyalogosok közé hajott, megsebesítve legalább tizenötüket, jelenti az izraeli média.

Ezután kép következik a merénylet helyszínéről, majd kisebb betűkkel a következő szöveg:

Jerusalem lorry attack injures soldiers – BBC News

The driver of a lorry in Jerusalem is shot after ramming a group of soldiers, injuring at least 15.

Vagyis:

Katonákat sebesített meg a jeruzsálemi teherautós támadás – BBC News

Lelőtték Jeruzsálemben egy teherautó sofőrjét, miután katonák csoportjába hajtott, megsebesítve legalább tizenötüket.

Mint az valószínűleg mindenkinek feltűnik, a tálalásból kimaradt a lényeg – a következő szavak: arab, palesztin, iszlám, terror, gyilkosság. Csak öt szó, akár egy tweetben is helyet lehetne találni nekik.

Ezzel szemben a BBC:

Némi különbséggel kétszer elmondja ugyanazt, elsőre teljesen hamisan, ugyanakkor az izraeli médiára hivatkozva, a felelősséget áthárítva.

Mindkét közlés azzal adja meg az alaphangot, hogy a gyilkos likvidálásával kezdi, mintha az volna a fő hír, hogy agyonlőttek egy embert. Miközben terroristát likvidáltak tette elkövetése után, önvédelemből és teljes joggal.

Az első közlésben nem szerepel, hogy katonák közé hajtott az elkövető, a BBC gyalogosokról tud. Az „apróbetűs” részben már szerepelnek a katonák.

A négy meggyilkolt fiatal – három lány, egy fiú, 20-22 évesek – nem kaptak helyet a tweetben. Aki csak ezt olvassa, annak számára egyetlen halott van: a gyilkos, akiről nem derül ki, hogy gyilkos.

Itt tart ma a balos-anarchista „hírközlés”.

Illetve dehogy itt – ezt még alul lehet múlni. A „Katonák közé hajtott egy teherautó” című mesterművet már Pesten követték el. A gyomorforgató tudósítást, amit a 444-ben követett el – de legalább nem az adófizetők pénzén – egy Czinkóczi Sándor nevű élőlény, teljes egészében ide illesztjük. Érdemes megjegyezni, hogy a Háárecre és a BBC-re hivatkozik.

Legkevesebb 13 izraeli katona megsérült, amikor teherautó hajtott közéjük Jeruzsálem óvárosában. A Haaretz szerint az elütött katonák közül négyen meghaltak.

Több elgázolt katona a teherautó alá szorult, őket a tűzoltók segítségével szabadították ki. Az elkövetőt a támadás után lelőtték. A helyszínről megjelent képeken látszik, hogy merénylethez használt teherautó tele van lőnyomokkal. (BBC)

A támadás nem az Óvárosban történt, de hát kicsire nem adunk. A cím szerint itt már tettes sincs, maga a teherautó a hibás, ami – sugallat! – akár önállósíthatta is magát (a berlini merénylet után is voltak olyan felvetések, miszerint elalhatott a sofőr, részeg lehetett, esetleg műszaki hiba léphetett fel).

Tömör és velős. Minden ebbe se férhetett bele, megint csak kimaradt a lényeg – a következő szavak: arab, palesztin, iszlám, terror, gyilkosság. Még az sem biztos, hogy négyen meghaltak – csak „a Haaretz szerint”. A „lőnyomok” szó használata „golyónyomok” helyett nyilván a kapkodás és a magyar nyelv ki nem elégítő ismerete számlájára írható.

A „hír” alatt – nyilván a baloldali, haladó gondolkodás nagy dicsőségére – természetesen fékevesztetten tombol az antiszemita téboly, amit a 444 cenzorainak eszük ágában sincs leállítani.

A hazugság ereje persze nem az ostobaságban van. Nincs az az ostoba vagy elkötelezett PC-huszár, aki kizárólag a neki szánt sajtóból tájékozódna. Ha másutt nem, a közösségi médiumokban óhatatlanul tudomására jut az igazság. Ez csak idő kérdése. Más lapra tartozik, hogy tud-e az igazsággal mit kezdeni, vagy addigra már teljesen ki van mosva az agya.

Goebbels mester már régen rájött, hogy amennyiben a tömegkommunikáció kellő intenzitással sulykol bármit, akár azt, hogy sajtból van a Hold, azt az emberek el fogják hinni.

Persze nem egyenként.

Egyenként és utólag mindenki bizonyos lesz abban, hogy soha életében nem hitte el a Huffington Post hangos és ordenáré hazudozását, a Háárec sunyi szarkenegetését, a komplett német fősodratú elhallgatásait, a New York Times finom csúsztatásait és füllentéseit, a CNN hírhamisításait és bűntényszámba menő csalásait, vagy az olyan míves csúcsteljesítményeket, amelyekkel a Guardian vagy az Independent akár kizárólag igazat állítva is képes az igazság ellenkezőjét kolportálni.

A tömeg azonban más lapra tartozik.

A balos-anarchista véleményformálóknak újabban bajuk van a tömeggel. Csőcseléknek titulálják, amiben akár igazuk is lehet (elvégre ők nevelték ilyenné évtizedeken át), de a csőcselék lázad ura és alkotója ellen. Nem érti, mi a jó abban, ha mindent elhisz, amit neki szánnak, és nem is hiszi el. Időnként kiönti a fürdővízzel együtt a gyereket is, és nem hagyja, hogy akik teledumálták az agyát évtizedeken át, miközben a zsebe egyre laposabb lett, megmondják, hogy kire szavazzon, és nem tetszik, ha meg akarják neki magyarázni, miért jó, ha írástudatlan, vallásnak álcázott világhódító náci ideológiában hívő emberek milliói árasztják el az élőhelyét. Valamiért nem lehet ezeket lenyomni a torkukon.

Ez kizárólag a közösségi médiáknak köszönhető, amelyeknek, úgy látszik, mégis van jó oldaluk. Igaz, hogy rengeteg hülye szabadult be a világ kommunikációjába, igaz, hogy a kelleténél gyorsabb iramban terjednek a sötét ostobaságra alapozó áltudományok, a wishful thinking, a történelem átírása – de az információs szupersztráda mérhetetlen érdeme, hogy késedelem nélkül cáfolhatók a hazugság eddig egyeduralkodó, erőszakos szennycsatornái, amelyeknek semmi nem szent.

Szalontai István


vissza

facebooktwitteremail