Teherautós merénylet Izraelben, négy halott - VIDEÓVAL

Négyen életüket veszítették, legalább tizenhatan megsebesültek Jeruzsálem déli részén, az Ármon Hánácív promenádon, ahol teherautóval hajtott emberek közé egy terrorista. Az elkövetőt a helyszínen likvidálták.

Katonák csoportját vette célba a volánnál ülő gyilkos a vasárnap kora délutáni órákban elkövetett rémtette során – közölte a rendőrség. Roni Álsejch rendőrfőnök terrorcselekménynek minősítette a történteket.

000_JP3WO-635x357.jpg

A katonák egy buszról szálltak épp le a népszerű turistacélpont mellett, amikor az emelődaruval felszerelt platós Mercedes közéjük rontott. Négyen azonnal meghaltak. Mindannyian a húszas éveikben jártak. A tizenhat sebesült közül többen életveszélyes állapotban vannak a Sáréi Cedek, a Hadassza Éjn Kerem és a Hadassza Mt. Scopus kórházakban.

Szemtanúk szerint az első sikeres gázolás után a gyilkos rükvercbe kapcsolt, és arra készült, hogy második alkalommal is minél több áldozatát tiporja el. Ekkor azonban több katona és a civil idegenvezetőjük is tüzet nyitott rá. Kórházba szállítás közben halt bele sérüléseibe.

truck21-e1483876704526.jpg

A terroristát Fádi al-Kánbár néven azonosították, a jeruzsálemi Dzsábel Mukáber negyed lakója volt. A teherautó is e negyed irányából érkezett.

A katonák a számukra szervezett Kulturális Vasárnapok programsorozat keretében látogattak el az izraeli fővárosba, hogy nemzeti és történelmi szempontból fontos emlékhelyeket tekintsenek meg.

58722eaec46188ad288b45fe_0.JPG

A felelősséget közvetlenül a merénylet után senki nem vállalta, a Gázai-övezetet megszállva tartó Hamasz terrorbanda azonban közleményében „hősiesnek” minősítette azt. A geng szóvivője, Házáím Kásszem Facebook-oldalán lelkendezve közölte: „Ezek a műveletek demonstrálják, hogy az ellenállás megkerülésére vagy elfojtására irányuló összes kísérlet minden alkalommal megbukik.”

Palesztin gyilkosok évek óta előszeretettel próbálkoznak azzal, hogy különféle nehézgépjárművekkel öljenek meg minél több embert. A módszert az európai dzsihádisták is elirigyelték: a karácsonyi berlini támadás során egy tunéziai merénylő ölt meg tizenkét embert – köztük egy izraeli turistát – egy karácsonyi vásárban.

A jeruzsálemi bíróság egy órával a négy emberéletet követelő terrorgyilkosság után hírzárlatot rendelt el, így további részletek nem ismeretesek.


vissza

facebooktwitteremail