Tele vannak a magyar menhelyek

Országosan kilencven százalékos a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága, mondta Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója.

Az elmúlt három napban fokozatosan nőtt az otthontalanokna fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága. Vas, Tolna, Hajdú-Bihar és Békés megyében megteltek a menhelyek. A segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, plusz matracokon helyezik el a rászorulókat.

Aknai szerint az ellátórendszer felkészült arra, hogy befogadja a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat éjjeli menedékhelyeken tölteni.

00288300.jpeg

Az alapítvány diszpécserszolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről. A diszpécserszolgálat krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki. Ezek segítenek az elhelyezésben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket. Ezekben a hideg időszakokban a diszpécserszolgálathoz naponta átlagosan harminc hívás érkezik utcán élő emberekről.

hajlk.jpg

Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is meglátogatják a területükön ismert embereket, és megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre.

A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény több mint 1900 hellyel várja a segítségre szorulókat, országosan pedig több mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail