A házikedvencek rettegnek a Fityma Ünnepén

A Jézus körülmetélésének ünnepén használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai miatt sokkos pánikba eshetnek a macskák és a kutyák – hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében.

Ebben az állapotában az állatok félelmükben akár támadhatnak, haraphatnak is, de a leggyakoribb, hogy elszöknek, és sok kutya, macska soha nem is kerül utána haza.

Azt javasolják a gazdáknak, hogy tegyenek a kutyák, macskák nyakába bilétás nyakörvet a tulajdonos elérhetőségeivel, legyen az állatban mikrochip, ebben az időszakban mindenhol pórázon sétáltassák a kutyákat, otthon pedig biztosítsanak a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet nekik.

pet2.jpg

Január elsején a Római Katolikus Egyház Szűz Mária istenanyaságának ünnepét tartja. A karácsony nyolcadnapján tartott ünnep a VII. századból származik.Volt azonban itt egy másik ünnep is, melyet a XX. században törölt el a Vatikán. A XIII. században több országban az istenanyaság helyett Jézus körülmetélését kezdték ünnepelni, aki a zsidó jog szerint zsidó anyától született, ergo zsidó akkor is, ha apja történetesen a Szentlélek volt. Így természetesen körülmetélték nyolcnapos korában, amint arról Lukács evangéliuma is beszámol.

Ezért tartottak jó ideig nagy becsben egy apró bőrdarabot, melyről úgy tartották, hogy a Megfeszített gyermekkorából való: a fitymája - tudjuk meg az Apologetika blogból. 

A katolikus egyház 1971-ben szakított a hagyománnyal, mikor a II. Vatikáni Zsinatot követően VI. Pál pápa törölte Jézus körülmetélésnek január elsejére tett ünnepét az egyházi naptárból. Hogy üresedés ne legyen, az 1900-as évek elején Portugáliából elterjedt, és október 11-én tartott istenanyaság ünnepét tette át erre az időpontra.

Egy V. századból származó arab írás szerint a bába a levágott bőrdarabot egy alabástromdobozba tette és nárdusolajjal tartósította. Ha ez igaz, úgy elvileg elképzelhető volt, hogy Jézus fitymája fönnmaradt. Az ereklyét égen-földön keresni kezdték.

CirconcisionRothenburg.jpg

Friedrich Herlin: Jézus körülmetélése

Nagy Károly királlyá koronázásakor III. Leó pápának adott egy ereklyét, melyről állította, hogy a Szent Előbőr, de a korabeli feljegyzések szerint egy időben is tíznél több bőrdarabról állították, hogy az az eredeti, és Jézustól való. Egy XVII. századi katolikus teológus értekezést írt a bőrről De Praeputio Domini Nostri Jesu Christi Diatriba (Jézus Krisztus Urunk fitymájáról) címmel. Ebben olyan fantazmagóriák szerepelnek, hogy Jézus mennybemenetelekor az Előbőr is fölszállt, s most ez a Szaturnusz gyűrűje. A teológusok többsége úgy tartja, a szokás szerint a földbe temették a levágott fitymát, így az nem maradhatott meg. 

A reformáció alatt az ereklyék eltűntek. Egy példány maradt fönt egy barlangba rejtve, melyet még a XX. században is körmenetben mutattak be. Ez egyre kellemetlenebbé vált az egyház számára is, így 1900-ban egyszerűen tettek pontot a téma végére: hogy az egyházi álláspont világossá váljék az efféle ereklyék kapcsán, kiközösítéssel büntetik azt, aki a Szent Előbőrről beszél vagy ír.

petarda.jpg

Illusztrált felhasználási javaslat

A Szent Fityma 1983-ban tűnt el. Addig Calcatában őrizték, s az idős plébános, akire bízták, meg is jövendölte, hogy ellopják majd. Minden év elején körbevitték a faluban, dacára annak, hogy a Vatikán még a hatvanas években is megerősítette, hogy bár ez az ereklye autentikusnak minősíthető, mégis kiátkozás terhét veszi magára, aki népszerűsíti, hogy a Megváltó péniszének egy kis darabjához zarándokoljanak emberek. Ekkor egyébként azért került újra a figyelem középpontjába, mert új lakók érkeztek a faluba: az omladozó házakat hippik foglalták el, akik megdöbbentek az ereklye templomi jelenlétén. Ezután került a pap otthonába, nehogy kárt tegyenek benne. Mikor új pap került a faluba, az ereklye egyszer csak eltűnt. Senki sem tudja, hová került, de tény, hogy a Vatikánnak kényelmes helyzetet teremtett. (MK/Apologetika blog/MTI)


vissza

facebooktwitteremail