Juncker: „Nem lesz Brexit”

Az extrém megnyilvánulásaival korábban is megdöbbenést kiváltó Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Brezsnyevet megszégyenítő határozottsággal jelentette ki, hogy az Egyesült Királyság márpedig tagja marad a bürokratikus súlyok és makacsul tapadó ideológiák kettős súlya alatt roskadozó államszövetségnek.

Juncker izgatott beszéde egyértelmű jelzés volt arra nézve, hogy a brüsszeli bürokraták még mindig nem veszik komolyan a brit euroszkeptikusok egyre növekvő táborát. Az európai elnök hivatala a múlt héten problematikusnak nevezte azokat a reformjavaslatokat, amelyeket David Cameron miniszterelnök terjesztett be az Európai Unió megreformálására.

A volt luxemburgi miniszterelnök azonban ennél messzebb ment, s most a hetedik nagyhatalom önérzetével nyilatkoztatta ki, hogy Nagy-Britannia márpedig nem hagyhatja el a jelenleg huszonnyolc tagot számláló szövetséget, függetlenül attól, lesz-e népszavazás erről 2017 vége előtt.

Jean-Claude_Juncker_(9300976032).jpg

A politikus egy brüsszeli konferencián ismertette a Juncker-doktrínát. „Nem lesz Brexit. Életem három évét áldoztam arra, hogy elkerüljem a Grexitet [a görögök kilépését]”. Az Eu-elnök gondoskodott arról is, hogy tovább mélyüljenek a nézeteltérések London és Brüsszel között, amikor bejelentette, hogy javaslatokat fog benyújtani a szociális jogok egy közös, minden tagállamra kötelező minimuma bevezetésére. Ez teljesen ellentétes a konzervatív vezetés azon elképzelésével, hogy az Egyesült Királyságba betelepülők csak négy év munkaviszony, bejelentett lakás és büntetlen előélet után részesülhessenek bizonyos szociális ellátásformákból.

Ugyancsak kérdéses az Unió további bővítése, miután a 2004 után csatlakozottak közül a legtöbben nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, de rendkívül súlyos gondokkal küszködnek az olyan régi tagállamok is, mint Görögország és Portugália. Juncker ennek dacára Törökország és a Balkán felvételéről vizionál, és „harminchárom, harmincnégy, sőt harmincöt” tagállamról beszél.

Nem tudni, mivel kívánja Juncker megakadályozni, ha esetleg a brit adófizetők úgy döntenének, nem kívánják tovább finanszírozni azt az impotens csődtömeget, amivé a brüsszeli rövidlátás az EU-t züllesztetter. Nigel Farage, a UKIP vezetője, a Brexit leghangosabb szószólója „elviselhetetlen pimaszságnak” nevezte a junckeriádát, és hangsúlyozta, hogy a döntést úgyis a brit szavazók hozzák meg. Andy Wigmodre, a Leave.UE kampánycsoport első embere „döbbenetes arroganciáról” beszélt.

(A Magyar Kroki csak remélni tudja, hogy az Unió soha nem fogja a Juncker-doktrína alapján rettegett és ütőképes közös haderejével megszállni a Brit-szigeteket, mint a Szovjetunió Csehszlovákiát.)

Szalontai István


vissza

facebooktwitteremail