„Haldoklom, de kétszáz éven belül vissza fogok jönni”

Azt reméli, évszázadok múlva, ha már meglesz a rák ellenszere, felélesztik és meg tudják gyógyítani. A 14 éves lányt a halál beállta után, kriogenikai úton fagyasztották le. Egyike annak a tíz britnek, aki eddig átesett az eljáráson, és ő az egyedüli ilyen brit gyerek. Az ügyről a Telegraph írt

cryo01.jpg

Folyékony nitrogénnel töltött krionikus tárolókamrák az amerikai Alcornál

A leány esetében, aki halála közeledtével maga szedegette össze az interneten a kriogenikáról elérhető információkat és így jutott arra a következtetésre, hogy nincs más esélye, csak a lefagyasztás, bíróságnak kellett döntenie, elvált szülei ugyanis nem egyeztek meg abban, helyes-e a gyermekük döntése. Az anya támogatta a neve kezdőbetűi után J. S.-ként emlegetett fiatalkorú tervét, az apa – aki egyébként 2008 óta nem is találkozott a gyerekével – viszont ellenezte.

J. S. szívszaggató levelet intézett a Legfelsőbb Bírósághoz, amelyben egyebek közt ezt írta: „Nem akarok meghalni, de tudom, hogy meg fogok... tovább akarok élni... meg akarom kapni ezt az esélyt.”

JS87155672-justice.jackson-xlarge.jpg

Jackson bíró reméli, hamarosan jogilag is szabályozzák az eljárást

Peter Jackson bíró volt az, aki megadta az esélyt, mivel október hatodikai verdiktjében úgy döntött, hogy a lefagyasztást támogató anya egyedül jogosult rendelkezni afelől, hogy mi történjék a gyermeke holttestével.

J. S.-nél augusztusban diagnosztizálták a rák egy igen ritka és agresszív fajtáját; október 17-én hunyt el egy londoni kórházban, és Jackson bírónak köszönhetően jogi akadálya immár nem volt annak, hogy testét lefagyasszák és ebben az állapotban a kriogenikai eljáráson áteső testeket tároló amerikai létesítménybe szállítsák. Ezzel ő lett a tizedik lefagyasztott brit – honfitársai azonban valamennyien felnőttek, egyedül ő gyerek.

Rövid összefoglaló a kriogenikáról

Halála előtt ezt mondta a rokonának: „Haldoklom, de kétszáz éven belül vissza fogok jönni.”

A számos morális és etikai kérdést felvető döntést követően a bíró és a lány orvosai azonban komoly kételyeiket fejezték ki az eljárás kapcsán, amely nem teljes mértékben a tervek szerint zajlott. Az anya a gyermek életének utolsó óráit azzal töltötte, hogy a lefagyasztás részleteivel gyötörte magát. Mindez szervezetlenséget sugallt és komoly kételyeket keltett a kórházi személyzetben. A bíró javaslata szerint eljött az ideje annak, hogy a kriogenikai eljárást – amely jelenleg jogszerű, ám szabályozatlan – a megfelelő jogi mederbe tereljék.

JS113947396__ice.bath-large_trans++EDjTm7JpzhSGR1_8ApEWQA1vLvhkMtVb21dMmpQBfEs.jpg

A testeket az előkészítéskor jéggel hűtik le, majd szárazjéggel tartják hidegen

A testek kriogenikai megőrzése nem tartozik az Emberi Szövetekkel Foglalkozó Hatóság illetékességébe. Ebbe a körbe tartozik a spermák és az embriók lefagyasztása, de a 2004-ben elfogadott, az emberi szövetekről szóló törvény nem foglalkozik a teljes holttestek lefagyasztásának kérdéskörével.

A gyermek testének szállításra való előkészítését a Cryonics UK nonprofit szervezet végezte, amely teljes mértékben elégedett volt a bírói ítélettel. Szóvivőjük azt mondta, számítanak rá, hogy a majdani szabályozás segíteni fogja a kórházakat abban, hogy tisztában legyenek az ilyen esetek jogi vonzataival.

JS113947397__cryonics.uk-large_trans++EDjTm7JpzhSGR1_8ApEWQA1vLvhkMtVb21dMmpQBfEs.jpg

A Cryonics UK önkéntesei bábun gyakorolnak

Az ügy azért csak most került nyilvánosságra, mert Jackson bíró egyhavi publikációs tilalmat rendelt el J. S. halálától kezdődően. Megtiltotta továbbá, hogy a sajtó bármi olyat közöljön, amiből a gyerek vagy a család beazonosíthatóvá válhat.

A szülők nem tudták kifizetni a lefagyasztás 37 ezer fonttól induló költségeit, az anyai nagyszülők azonban összeadták a holttest Amerikába szállításához szükséges költséget. Az Egyesült Államokon kívül egyedül Oroszországban van olyan létesítmény, ahol lefagyasztott testeket tárolnak. Az amerikai intézmény a Michigan állambeli Clinton Townshipben található. Itt folyékony nitrogénben nem csak emberi, de állati tetemeket is tárolnak.

frances judd.jpg

S. J.-t az eljárás során Frances Judd ügyvéd képviselte

Az eljárásnak a hatvanas években történt bevezetése óta körülbelül háromszázötven embert fagyasztottak le. Ezek közül mintegy húszat azóta el kellett temetni, mivel az első kriogenikai cég csődbe ment. Az arizonai központú Alcor azonban a hetvenes évek óta tárol lefagyasztott tetemeket.

Még soha senkit nem élesztettek fel, így nem tudni, a kriogenikai prezervációs eljárás egyáltalán működőképes-e.


vissza

facebooktwitteremail