Orbán: Magyarország fair Brexitben érdekelt

Magyarország nem büntető jellegű, hanem fair Brexitben érdekelt - mondta Orbán Viktor kormányfő a Michel Barnier-vel, a Brexit uniós főtárgyalójával folytatott budapesti megbeszélésén.

Michel Barnier - aki a Brexitről, vagyis Nagy-Britannia uniós kilépéséről szóló, Londonnal folytatandó tárgyalásokra létrehozott munkacsoportot vezeti - azzal a céllal érkezett Budapestre, hogy tájékozódjon a brit kilépéssel kapcsolatban Magyarországnak fontos szempontokról.

00400804.jpeg

A találkozón Orbán ismertette a magyar álláspontot, amelynek lényege, hogy a Nagy-Britanniában tanuló és dolgozó magyarok szerzett jogai ne csorbuljanak a jövőben sem. Emellett fontosnak nevezte, hogy a Magyarországon lévő brit cégek magyar alkalmazottainak helyzete is stabil maradjon.

A magyar kormányfő és a francia politikus - volt francia külügyminiszter, korábbi belső piaci uniós biztos - egyetértett abban, hogy a kilépés pillanatáig mind az EU, mind Nagy-Britannia tagsággal járó jogai és kötelezettségei változatlanul fennállnak.

Magyarország abban is érdekelt, hogy az EU és Nagy-Britannia között a Brexit után is erős kapcsolatrendszer legyen. Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az EU négy alapvető szabadságjogának arányosan kell érvényesülnie mindkét oldalon a kiválást követően is. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail