A lényeg, hogy az angliai magyarok jogai ne sérüljenek

A szoros magyar-brit gazdasági kapcsolatok miatt Magyarország gazdasági szempontból abban érdekelt, hogy az Egyesült Királyság a Brexitet követően a lehető legtöbbet megőrizze a közös piac nyújtotta nyitottságból - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, miután kedden a Parlamentben fogadta Michel Barnier-t, az Európai Bizottság főtárgyalóját.

Michel Barnier.jpg

Michel Barnier

A tárcavezető kiemelte: fontos az is, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai ne sérüljenek a brit uniós tagság megszűnésével, illetve az áruk és szolgáltatások szabad áramlása, vagy egy közös piachoz közeli állapot továbbra is fennmaradjon.

Varga Mihály hozzátette: Magyarország alapvető célja, hogy minél szorosabb kapcsolat maradjon az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a Brexit után.

A kilépési tárgyalások során a stratégiai, politikai iránymutatásokat az Európai Tanácsnak kell megalkotnia, ugyanakkor a nemzetgazdasági miniszter számít az Európai Bizottság szakértelmére és közreműködésére, a tagállamok és az EU érdekeinek egységes képviseletére.

A Brexit magyar gazdaságra gyakorolt gazdasági hatásait ismertetve Varga Mihály hangsúlyozta: a külkereskedelem várható nehézségei mellett lehetőségeket is jelent a szigetország kilépése: az Egyesült Királyság helyett az Európai Uniót választó cégek, befektetők figyelmét szeretné felhívni Magyarországra, ugyanis potenciális lehetőséget jelenthet a működőtőke-befektetések Magyarországra terelése.

kep4.jpg

A közlemény szerint a tárgyaláson szó volt a londoni székhellyel működő Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság új székhelyéről is. Varga Mihály felidézte: a 2004 óta csatlakozott tagállamok közül Magyarország elsőként hozott formális döntést arról, hogy befogadná az uniós intézményeket. Az Európai Tanács korábbi döntései értelmében az új uniós hivatalok és ügynökségek elhelyezése során előnyben kell részesíteni a 2004 után csatlakozott tagállamokat, valamint azokat, ahol ilyen szervek még nem kaptak helyet. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail