Őrizetben Gina Miller fenyegetője

Őrizetbe vettek Angliában egy férfit, aki megfenyegette a brit EU-tagság megszüntetési folyamatának ügyében indított bírósági eljárás fő kezdeményezőjét.

A Scotland Yard bejelentése szerint az 55 éves férfit a délnyugat-angliai Swindon városában vették őrizetbe, „fajgyűlölő tartalommal tetézett rossz szándékú kommunikáció” gyanújával.

A rendőrség nem fedte fel a gyanúsított kilétét, sem azt, hogy mivel fenyegette a sértettet, az 51 éves Gina Millert. A hatósági közlemény csak arra tér ki, hogy a gyanúsított november eleje óta online felületeken folyamatosan fenyegető üzeneteket tett közzé.

Gina Miller, a londoni City egyik befektetési társaságának vezetője indította el azt az állampolgári kezdeményezést, amelynek célja annak megakadályozása, hogy a brit kormány a parlament előzetes jóváhagyása nélkül bejelentse a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását.

gina-miller_2637206b.jpg

Gina Miller azt vallja, hogy nem a Brexitet szeretné meggátolni, hanem arra törekszik, hogy a brit parlamentet bevonják a folyamatba. Ennek ellenére a kérdésben nagyon megosztott közvélemény egy része úgy tartja róla: próbálja megakadályozni, hogy érvényt szerezzenek a választók kinyilvánított akaratának. Gina Miller ezt cáfolja.

Theresa May miniszterelnök álláspontja szerint a cikkely aktiválása az ő személyes döntési jogkörébe tartozik, és e döntéséhez nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás. Ezt az álláspontot Gina Miller és az általa indított kezdeményezés több más résztvevője bírósági úton megtámadta, és az első fokon eljáró londoni felsőbíróság a múlt hónapban nekik adott igazat, kimondva: a brit parlament szuverén jogköre az EU-tagságot megszüntető folyamat elkezdésének előzetes jóváhagyása.
A kormány fellebbezését a legfelsőbb bíróság e héten tárgyalja, és várhatóan január második felében hozza meg jogerős döntését. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail