Ha egy nő nemet mond, az nemet jelent

Ma, november 25-én, pénteken veszi kezdetét a 16 Akciónap, a világ sok pontján egyidejűleg rendezett kampánysorozat zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben. A HVG elképesztő híre szerint Magyarországon 47 % úgy véli, akár a nemi erőszak is elfogadható.

A szervezők hangsúlyozták: emberi jog és állami kötelezettség a védelem a bántalmazástól.

Az Akciónap célja, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a helyzet súlyosságára, buzdítsanak a szolidaritás kifejezésére az áldozatokkal, valamint emlékeztessék a döntéshozókat a felelősségükre.

Idén is megrendezik a Néma Tanúk felvonulást, amelyet szombat délután tartanak, s az esemény előtt megemlékeznek az elmúlt évben családon belüli erőszak során megölt áldozatokról az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

minor-rape-main.jpg

A 16 Akciónapot 1991 óta rendezik meg világszerte civil szervezetek, intézmények és magánszemélyek csatlakozásával. A kezdeményezés kiemeli: a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, amely veszélyezteti az áldozatok életét, méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát.

A jelenség átfogó és szakszerű állami fellépést kíván: az elkövetők nem maradhatnak büntetlenül, az áldozatok biztonságát pedig szavatolni kell - nyomatékosították álláspontjukat.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2014-ben publikált reprezentatív kutatása szerint Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akik ellen nap mint nap erőszakot követnek el. A 15 éves koruk óta a fizikai és/vagy szexuális bántalmazás valamely formájának áldozatává vált magyar nők aránya 28 százalék a válaszadó 18-74 éves korosztályban, ez mintegy 1,1 millió áldozatot jelent - olvasható a közleményben.

A 16 Akciónapot minden évben november 25., a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja és december 10., az emberi jogok világnapja között szervezik meg.

Az Eurobarometer idei felmérése szerint uniószerte a válaszadók több mint negyede, Magyarországon 47 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy bizonyos körülmények között elfogadható a szex a másik beleegyezése nélkül. Az Európai Bizottság jövőre átfogó kampányt indít a nők elleni erőszak felszámolására – számol be a HVG

Az Európai Bizottság 2017-ben kampányt indít a nők elleni erőszak megszüntetéséért. Közleményüken megemlítették, hogy az Eurobarometer idei felmérése szerint Magyarországon a megkérdezettek 47 százaléka azt mondta, hogy bizonyos körülmények között a nemi érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható.

Slutwalk-Canada-Rape-Crimes.jpg

Az Európai Unióban, ahol minden harmadik nő átélte már a szexuális erőszak valamilyen formáját, ez az arány több mint 25 százalék. A családon belüli erőszakot ugyanakkor uniószerte a válaszadók 96 százaléka elítélte.

Az Európai Bizottság a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából közölte: napjainkban is sok lányt és asszonyt vernek meg otthona falai között, zsákmányolnak ki szexuálisan és gazdaságilag, zaklatnak az utcán, a munkahelyén, az interneten és sportolás közben, erőszakolnak meg, csonkítanak meg és kényszerítenek házasságra világszerte. Ez felmérhetetlen következményekkel jár a családokra, a közösségekre, a társadalomra és a gazdaságra nézve.

A bizottsági kampányba bevonják a tagállamokat, a nyilvánosságot, a civil szervezeteket és a helyzet megváltoztatására alkalmas szakembereket – köztük rendőröket, tanárokat, orvosokat. A szexuális erőszak megelőzésére és az áldozatok támogatására irányuló, alulról szerveződő erőfeszítések támogatására 10 millió eurót irányoztak elő. (MTI/HVG)


vissza

facebooktwitteremail