Homer Simpson filozófiája a Glasgow-i Egyetemen

A Simpson család című animációs tévésorozat családfője, Homer Simpson filozófiájának szentel egynapos kurzust a Glasgow-i Egyetem.

A tanfolyam résztvevői azt vizsgálják majd, hogy Homer vajon erkölcsös szereplő-e. Emellett a Simpson család tagjainak hozzáállását is megvitatják bizonyos filozófiai kérdésekhez, mint az erkölcs, a vallás és a szabad akarat.

2A74544300000578-3157847-The_fictional_Duff_Beer_made_famous_by_television_s_favorite_car-a-34_1436666720277.jpg

A Simpson családot Matt Groening alkotta meg, először 1989-ben ment adásba a rajzfilm. Jelenleg ez a legrégebben futó amerikai vígjátékszéria és amerikai animációs sorozat.

John Donaldson filozófiatanár szerint a sörissza Homer „összetett jellem”. Mint mondta, az egynapos, nyilvános kurzust olyanoknak szánják, akiket érdekel a filozófia. Eredetileg január 14-re hirdették meg az egyetemen, de mivel egykettőre betelt, január 21-én is megtartják.

f5a9a2269d7c3ae3efe5ff1d8ea8e96b.jpg

Az előadáson a sorozatból vett részleteket és a szereplők jellemének elemzését kötik össze filozófiai kérdésekkel. Például körüljárják, hogy Homer vajon erkölcsös-e Arisztotelész meghatározása szerint. „Nagyon kapzsi, eléggé erőszakos és önző tud lenni. Mégis nehéz nem szeretni. Nagyon népszerű. Gyermekien örül az életnek, nyitott arra, hogy helyesen cselekedjen és szereti a családját”, jellemezte Donaldson.

homer_simpson___06___simpsons_by_frasier_and_niles-d38uqts.jpg

A filozófiatanár szerint A Simpson család remek forrás egy filozófus számára, számos olyan epizódja van, amelyben erkölcsi kérdések merülnek fel. Donaldson hozzáfűzte, hogy nagyszerű animációs sorozatnak tartja A Simpson családot. „Arra ösztönzi az embert, hogy elgondolkodjon rajta, mi a fontos az életben”. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail