Tüntetett az iszlám a dzsihád ellen

Sokszor és sokan hivatkoznak arra, hogy az iszlám nem egyenlő a terrorral; mások ennek hallatán azt a kérdést teszik fel, hol van a mérsékelt iszlám, mik a tanításai, kik a vezéralakjai, és ami a legfontosabb: miért nem nyilvánul meg az olyan rémtettek után, mint a pénteki párizsi tömeggyilkosság? Nos, most megnyilvánult. És még csak nem is először. Számba vesszük a mérsékelt iszlám erőszakellenes tüntetéseit. Elvégre nem vagyunk iszlamofóbok.

2001. szeptember 11, a világ nagy sorsfordulója óta több tízezer támadást intézett az iszlám a civilizált világ ellen. Ezek közt voltak nagyobbak, amelyekre mindenki emlékezik – Londonban a tömegközlekedés elleni merényletek – és akad rengeteg, amire senki nem figyel már fel, például a Gázából kilőtt rakéták vagy a mostanában zajló jeruzsálemi konyhakéses hadjárat.

De igaz, ami igaz: nem minden muszlim ért ezekkel egyet, és azt sem zárhatjuk ki, hogy az a sokszor emlegetett többség elveti a terrort. Sőt, ez néha meg is látszik. Így volt szerdán Párizsban, ahol tömegtüntetést tartottak a békés mohamedánok.

Franciaországban minden adott egy óriási demonstrációhoz, hiszen ott körülbelül ötmillió muszlim él. (Azért csak körülbelül, mert a francia törvények tiltják az emberek vallási, származási, egyáltalán: bármilyen megkülönböztetését.) Megerőltetés nélkül össze tudnak rántani egy milliós tiltakozást. Főleg azokkal a francia nőkkel karöltve, akik beleszeretnek ezekbe a göndör hajú, fess gyerekekbe, mert ők nem isznak, és jó családapák. Ennek semmi akadálya.

Muslim-rally-against-Paris-jihad.jpg

Place de la République: a kemény mag

Másutt a világban már megnyilvánult a békés iszlám, nem is egyszer. 2015 júliusában Írországban ötvenen jöttek össze az Iszlám Állam elleni demonstráción. 2014 októberében Houstonban tíz főt vonzott ugyanez a cél, igaz, ezt a megmozdulást a Hamasszal kapcsolatban lévő Council of American-Islamic Relations (CAIR) szervezte, tehát egy másik terrorszervezet hívei, így érthető, hogy az igazán békeszerető Próféta-követő távol tartotta magát ettől a hamisságtól. Szemben a 2013 augusztusában zajlott bostoni eseménnyel, ahol huszonöt muszlimot számoltak össze. Nagyjából annyit, ahányan 2013-ban, Torontóban voltak azok, akik azt állították, a vallásukat eltérítették valakik.

Hangzatos jelszavakkal harangozta be tüntetését a Szabad Muszlimok Koalíciója még 2005-ben, s annak a Szabad Muszlimok Menete A Terror Ellen nevet adta. Itt is huszonöten meneteltek.

Valami rejtély van itt, hiszen iszlám tömegdemonstrációk márpedig vannak, ha a Mohamed-karikatúrák vagy a Charlie Hebdo rajzai ellen kell tüntetni. 2015 januárjában Csecsenföldön 800 ezer muzulmán tiltakozott a dán rajzok ellen. Tízezrek mozdultak meg Iránban, Pakisztánban, Ingusföldön. Ausztráliában ezren kifogásolták a Hebdóban megjelenteket, Kirgizisztánban ugyanennyien kiáltották: Nem vagyok Charlie, szeretem a Prófétát.

És aztán jött Párizs. Megmutatták.

A 129 halottat követelő vérfürdő után a Place de la République-ra ment harminc mohamedán, valamennyi bangladesi származású, valamennyi párizsi lakos. A franciaországi muszlim összlakosságnak nem egészen egy százezreléke, kérem.

Valahonnét el kell kezdeni.

Weiss Cecília

 


vissza

facebooktwitteremail