Az ENSZ Izrael-skizofréniája

Ha meg akarjuk érteni, hogy ésszel élő ember miért nem veszi komolyan az Egyesült Nemzeteket, vegyünk fontolóra három tényt – javasolja Evelyn Gordon a Commentary Magazine-ban, november 15-én megjelent írásában

Múlt héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ egyik ügynöksége, Izraelt nevezte meg mint olyan országot, amely a legmagasabb rangú kitüntetést érdemelte ki a más országokba küldött orvosi gyorssegély-nyújtás terén. Más szavakkal, a szervezet szerint az Izraeli Védelmi Erők reagál a leggyorsabban katasztrófák idején, történjenek bárhol a világban. Két héttel ezelőtt a Jiszráél Hájom (Izrael ma) napilap jelentette, hogy az ENSZ békefenntartó szolgálata Izraelt kérte fel, hogy képezze ki békefenntartóit a harctéri gyorssegély-nyújtásra; a szemináriumra az elkövetkező hetekben kerül sor. És ugyanez az ENSZ minden esztendőben Izraelt bélyegzi meg mint az egészséghez fűződő jogok leggaládabb megsértőjét; ez az egyetlen ország, amely országspecifikus elítélést érdemel.

török 99.jpg

Túlélő kimentése a romok alól az 1999. évi törökországi földrengés után

Így ha az ember e három határozat mindegyikét komolyan veszi, azt a következtetést kényszerül levonni, hogy az ENSZ szerint az egészségügyi jogokat az egész világon leginkább megsértő ország az ideális választás, akár ha elsőként meg kell jelenni a világ bármely pontján bekövetkező egészségügyi katrasztrófa helyszínén, akár ha az ENSZ saját békefenntartóinak kiképzéséről van szó. Az ENSZ hatalmas többséggel fogad el olyan határozatokat, amelyekről még a saját szakmai stábja is tudja, hogy azok nonszenszek. Izrael legutóbbi, az egészségügyi jogok állítólagos megsértése miatti elítélése példának okáért májusban ment át, 107 igen, 8 nem szavazattal, nyolc tartózkodás mellett.

haiti 10.jpg

Izraeli orvosok 2010-ben Haiti szigetén

S nehogy valaki arra gondoljon, lenne valami módja e kör négyszögesítésének; nem, ezt az ellentmondást nem lehet azzal feloldani, hogy feltételezzük, Izrael katasztrófa-elhárítási erőfeszítéseit valami módon el lehet választani a normál orvosi tevékenységétől. Az elmúlt néhány évben például szíriaiak hazájuk polgárháborújában megsebesült ezrei jöttek át készségesen a Golan-fennsíkra és szolgáltatták ki magukat az ellenséges hadseregnek (Izrael és Szíria hivatalosan máig hadban áll egymással), hogy a másutt el nem érhető orvosi szolgáltatást Izraeltől megkapják. Ugyanarról a Golan-fennsíkról van szó, amelyen a határozat szerint Izrael rendszeresen megsérti a szíriaiak egészséghez fűződő jogait.

-e1391223131393.jpg

Súlyos sérült érkezik az izraeli határra a Golan-fennsíkon

Ehhez hasonlatosan a nyugati parti palesztinoknál magasabb a várható élettartam és kisebb a gyermekhalandóság, mint az olyan közel-keleti szomszédoknál, mint Egyiptom, Jordánia, vagy akár az OECD-tag Törökország, részben azért, mert hozzáférhetnek az izraeli kórházakhoz. Ez ugyanaz a Nyugati Part, ahol a határozat szerint Izrael rendszeresen megsérti a palesztinok egészséghez fűződő jogait.

Az első bekezdésben meghivatkozott határozatok láttán érvelhetnénk azzal, hogy nem igazán számít az ENSZ megtévesztő Izrael-ellenes határozatainak időről időre történő elfogadása. Végül is Izrael orvosi gyakorlatának évről évre történő elítélése nem gátolja meg sem a WHO-t, sem a békefenntartó szolgáltatást annak elismerésében, hogy Izrael kiváló teljesítményt nyújt ezen a téren, és abban sem, hogy szakértelméből hasznot húzzon.

Israel-soldiers-Surya-IDF.jpg

Izraeli katonák szíriai dzsihádista felkelőt részesítenek elsősegélyben

A probléma az, hogy azok a határozatok ritka kivételnek számítanak a normálishoz képest. Sokkal gyakoribb, hogy az ENSZ nem a valóságon alapuló határozatai valójában a nemzetközi politika alapvetéseként szolgálnak.

Nézzük meg például az ENSZ 2012. évi szavazását, amellyel elismerte „Palesztinát” mint nem tag megfigyelő államot, jóllehet még csak a közelében sem járt annak, hogy teljesítse az államiság legalapvetőbb, az 1933-as Montevideói Konvencióban lefektetett kritériumait. Ez a konvenció megköveteli, hogy egy államnak legyen egy valóságos kormánya. „Palesztinának” kettő van, a Nyugati Parton a Palesztin Hatóság és Gázában a Hamasz, aminek eredményeként az állítólagos elnök a lábát sem teheti be az utóbbi területére, ahol döntései nem érvényesek.

484038-131123-wounded-syrians.jpg

Sérült szíriai gyerekek ellátása. Az arcok azért vannak kikockázva, mert súlyos következményekkel járna, ha kiderülne otthon, hogy segítséget fogadtak el a gyűlölt jahudtól

Bár egyelőre nem világos, miként érinti ez az elismerés a Nemzetközi Büntetőbíróságot, az UNESCO-ra gyakorolt hatása pusztító. Nem csak az amerikai támogatás elvesztését eredményezte – az ügynökség teljes költségvetésének 22 százalékát –, de a a palesztinok megállás nélkül nyújtották be a Jeruzsálemmel kapcsolatos, a történelmi tényeket tagadó határozati javaslatokat, és ezek olyannyira zavaróvá váltak, hogy az UNESCO igazgatója a legutóbbit nyilvánosan megtagadta.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár még 2002-ben – amikor az izraeli hadseregnek a halálos palesztin öngyilkos merényletek megelőzésére irányuló erőfeszítései világszerte kritikákat váltott ki – feltette a hírhedt kérdést: „Lehetséges-e az, hogy Izraelnek van igaza, és az egész világ téved?” Kiderül, hogy még maga az ENSZ is elismeri, hogy erre a kérdésre a válasz: igen. Végül is az ENSZ két ügynöksége ismerte el Izrael orvosi tevékenységét, dacára annak, hogy maga az ENSZ 107:8 arányban döngölte agyagba ugyanezt a tevékenységet.

main-qimg-f6e7935a81e4e9fbf8f4e0c490771577-c.jpg

Anya- és csecsemővédelem az ellenség katonájától

Izrael pontosan emiatt nem hajlandó arra, hogy az ENSZ-határozatokat komolyan vegye. Egyetlen józan ország sem bólintana rá arra, hogy a realitásoktól oly gyakran elszakadó szervezet követelései alapozzák meg a politikáját. Voltaképp azt az egyetlen ésszerű következtetést vonhatjuk le az ENSZ Izraellel kapcsolatos skizofréniájából, hogy a világszervezetre már nagyon ráférne egy olyan átfogó reform, ami betegségeiből kigyógyítaná.

Evelyn Gordon

Képek és képaláírások: Magyar Kroki


vissza

facebooktwitteremail